ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Praktik språngbrädan till jobb i Silicon Valley

Elisabeth Braw · 9 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Gunnarsson praktiserade båda på svenska VMware i Palo Alto.
Malin Gunnarsson praktiserade båda på svenska VMware i Palo Alto.Foto: Elisabeth Braw

Det är lätt att hitta svenskar i hela Silicon Valley, men på VMware är det allra lättast. Det började med en svensk, och tack vare snöbollseffekten finns det nu både svenska chefer, anställda och praktikanter.När Malin Gunnarsson fick praktik på VMware i Palo Alto för sju år sedan hade företaget 80 anställda. Nu är det runt 5 000, och Malin är en av dem: hon fick fast anställning och visum direkt.– Praktik är den bästa anställningsintervjun, säger Malin Gunnarsson, som är ingenjör.Victoria Vallström, också hon ingenjör, började sin praktik på VMware samtidigt som Gunnarsson. I dag har hon titeln director och är chef för 50 personer inom Forskning och Utveckling. Sin snabba karriärstart tackar Vallström sin förste chef, Henrik Amrén, för. Också han är svensk.Amrén hjälpte inte bara Vallström, som är utbildad i USA, utan öppnade också dörren till det snabbt växande företaget för studenter från Sverige. VMware gör virtualiseringprogram som kan köra flera operativsystem i samma hårdvara– Henrik hade kontakter på Chalmers och tog in praktikanter därifrån. De profilerade sig genom att de jobbade så hårt och var så proffsiga. Den svenska jobbetiken är fantastisk. berättar Vallström och fortsätter:– När de åkte hem sa de till VMware ”jag känner några till”, och så har det kommit hit fler och fler svenskar.

Victoria Vallström själv har bland annat hunnit med att starta VMwares kontor i Bangalore, Indiens tredje största stad.Någon exakt siffra på antalet svenska medarbetare säger sig VMware inte ha, men numera skickar Chalmers praktikantprogram, CETAC, alltid praktikanter dit.– Vi skickar praktikanter till flera olika amerikanska företag, men VMware är särskilt populärt. På VMware förväntas man vara självgående från första dagen, medan man på andra företag ofta har en lite längre inkörningsperiod, säger Hans Salomonsson, teknisk fysik-studerande och ordförande för CETAC 2009, som ordnar nästa sommars praktikplatser.Många förlänger sin praktikperiod, som är betald, och rekryterar nya svenskar. Snöbollseffekten fortsätter.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro