ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Präst drack upp nattvardsvin och hamnade i slagsmål

Elina Bratt Lejring · 22 Feb 2013
Uppdaterad 23 Feb 2013
Prästen sågs flera gånger dricka upp nattvardsvinet.

Prästen sågs flera gånger dricka upp nattvardsvinet. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix


Han kom för sent till gudstjänsten, luktade alkohol och hade trasiga glasögon. Det är bara en av många anklagelser riktade mot en präst i Västebotten. Fallet har nu utretts av domkapitlet i Luleå stift.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt församlingsborna har prästen uppträtt synnerligen olämpligt. Bland annat ska han vid upprepade tillfällen ha setts stå framme vid altaret och dricka upp allt nattvardsvin direkt ur kalken. Vid ett tillfälle ska han även ha druckit det vin som fanns kvar i kannan.

En annan gång missade an ett konfirmationsläger för att han sov så hårt att det inte gick att väcka honom. 

Prästen har även setts berusad och uppträtt anstötligt vid flera tillfällen, bland annat på en stor fest, en så kallad älghippa. Vid en annan fest ska han ha varit våldsam och hamnat i slagmål.

Prästen själv anser att han inte har några problem med alkohol. Han medger att han vid ett tillfälle druckit en klunk öl ur en burk, men att han inte hade köpt burken själv. Enligt prästen var det en berusad "raggartyp" som kom fram till honom med den och ville att han skulle smaka. För att göra "typen" till viljes tog prästen en klunk.

Angående påståendet om att han skulle ha druckit av nattvardsvinet säger han att han "på katolskt vis" druckit ur det sista vinet i kalken, men förnekar bestämt att han druckit något ur kannan.

Domkapitlet i Luleå konstaterar i sin utredning att prästen "väckt ett visst mått av anstöt" och att han inte uppträtt riktigt så som församlingsborna på orten hade förväntat sig. Dock anses beteendet inte vara tillräckligt allvarligt för att några åtgärder ska vidtas. 

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro