ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prästen Anders klockringning mot antimuslimer hotas: "Man får inte låta rädslan ta över"

Åsa Larsson · 9 Feb 2015
Uppdaterad 9 Feb 2015
Företrädare för Svenska kyrkan i Malmö har under de senaste dagarna fått ta emot personliga hot, berättar kyrkoherde Anders Ekhem.

Företrädare för Svenska kyrkan i Malmö har under de senaste dagarna fått ta emot personliga hot, berättar kyrkoherde Anders Ekhem. Foto: Svenska kyrkan


I dag kommer den islamfientliga rörelsen Pegida hålla sitt första möte i Sverige. Kyrkans svar – att ringa i klockorna. För det har de fått ta emot hot.

klar

Artikellänk är kopierad

S:t Petri kyrka i Malmö har beslutat att ha en gudstjänst samtidigt med Pegidas anhängare möts på Stortorget i Malmö klockan 18.30 och i samband med det ringa i klockorna.

– Klockorna i sig är ingen protestaktion, utan det är för att ringa in till den här gudstjänsten, säger kyrkoherde Anders Ekhem.

Men eftersom det händer exakt samtidigt, är det då inte en protest?

​– Jo, det är ett sätt att markera.

Syftet med gudstjänsten är att visa solidaritet med människor av andra religiösa övertygelser, i synnerhet muslimer, säger kyrkoherden.

– I gudstjänsten kommer vi be för alla människors rätt att leva, bo och uttrycka sin tro och religiösa tillhörighet utan rädsla och hot.

Man kommer även att be för människor som dödas och terroriseras i religionens namn

►LÄS MER: Pegida uppmanar till korståg

Anders Ekhem har fått många positiva reaktioner sedan kyrkan meddelade att man ska ringa i klockorna.

– Men vi har också fått ta emot reaktioner som handlar om ilska och oförsonlighet. Och det från människor som ibland säger att de värnar den kristna tron och det svenska samhället. Det ställer frågor till mig, när en solidaritetshandling väcker ilska och fördömanden.

Företrädare för Svenska kyrkan i Malmö har under de senaste dagarna fått ta emot personliga hot och enligt Anders Ekhem kommunicerar kyrkan med polisen om hur man ska hantera dem.

– Men man får inte låta rädslan ta över.

Ekhem ser spänningar i samhället och att rörelser såsom Pegida bygger sin retorik på rädsla och att ställa grupper mot varandra.

– I vårt eget parlament har vi fått in ett parti som är invandrarfientligt. Det skrämmer, tycker jag.

Vad vill du säga till de som ska besöka mötet på Stortorget?

– Att de är varmt välkomna till gudstjänsten.

Kyrkor runtom i landet har tidigare ringt i klockorna vid nazistdemonstrationer – exempelvis i Norrköping när nazistiska Svenskarnas parti höll möte i somras.

När Pegidarörelsen marscherade i Norge i mitten av januari kom knappt 200 personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro