ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Prästen, biologen och trafikexperten – de bytte bana för att styra Sverige

Alexandra Andersson · 24 Sep 2018
Uppdaterad 24 Sep 2018
En präst, en biologkonsult och en sakkunnig expert inom yrkestrafik har valt att byta bana för att styra Sverige.

En präst, en biologkonsult och en sakkunnig expert inom yrkestrafik har valt att byta bana för att styra Sverige. Foto: Privat/Satu Knape/Privat


Nu samlas för första gången den kommande mandatperiodens riksdag. Bland de nya ledamöterna är det flera – en präst, en biologkonsult och en sakkunnig expert inom yrkestrafik – som har lämnat sina ordinarie jobb för ett helt nytt uppdrag inom politiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagen samlas den nya riksdagen i plenisalen i Stockholm. Av 349 ledamöter är 101 helt nyinvalda, och ytterligare 13 personer har suttit i riksdagen eller varit ersättare någon gång under tidigare mandatperioder.

Bland nykomlingarna syns flera välkända ansikten, som Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, nuvarande socialminister Annika Strandhäll, och Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor.

Men det finns även några som har lämnat sina yrken utanför politiken – för helt andra arbetsuppgifter i riksdagen.

Brinner för miljöfrågor

Miljöpartisten Rebecka Le Moine, 28, som kryssades fram i Östergötlands läns valkrets, har varit språkrör i Gröna studenter, men aldrig tidigare haft ett politiskt uppdrag. Hon är utbildad biologkonsult och lämnar nu sitt arbete för en tjänst som ledamot i Stockholm.

– Jag har ett jobb som jag verkligen älskar och som jag kommer sakna, men det är förstås superroligt att få ett förtroendeuppdrag från folket.

Under de senaste åren har Rebecka Le Moine även arbetat mycket ideellt och varit aktiv i bland annat Naturskyddsföreningen. Men när det kom till politiken kände hon att det tog stopp.

– Som aktivist kände jag att jag måste ta steget in i politiken för att se ifall jag inte kan påverka ännu mer där. Miljöfrågorna är otroligt viktiga, och jag blir väldigt stressad och frustrerad över att vi inte kommer längre. Jag vill försöka få upp biologisk mångfald på dagordningen, säger hon.

– Jag är otroligt peppad. Såklart är det nervös också, det är ett helt nytt liv för mig. En ny plats, nya människor att träffa, och en helt ny roll.

Vill införa lag och ordning

Under 80-och 90-talet var Skaraborgaren Thomas Morell, 60, engagerad i Moderaterna, men när han började jobba hos trafikpolisen lämnade han politiken. Efter några år gick han till transportnäringen och blev sakkunnig expert inom yrkestrafik på Svensk åkerinäring.

Förra året bestämde han sig för att gå med i Sverigedemokraterna och har av Gävleborgs län nu valts fram till att representera partiet i riksdagen.

– Vi måste stärka vårt rättssamhälle, det är den stora motivationen till att jag började engagera mig politiskt igen.

Thomas Morell säger att han först och främst vill ha lag och ordning till Sveriges vägar.

– Roten till mycket elände i vårt samhälle härrör från vägen. Åkerinäringen har problem med att det finns konkurrerande aktörer som inte har tillstånd att köra. De styrs av kriminella nätverk och skapar ekonomiska muskler för att kunna ägna sig åt narkotikahandel, vapenhandel och trafficking.

Liksom miljöpartisten Rebecka Le Moine är Thomas Morell spänd inför sitt nya jobb i riksdagen.

– Det är något nytt man kliver in i som man inte har varit i tidigare. Det ska bli spännande naturligtvis, och så känner jag ödmjukhet inför att ha fått förtroende, säger han.

Tänker på de äldre

När Metro under söndagen pratar med kristdemokraten och församlingsherden Hans Eklind, 51, har han precis hållit i sin sista högmässa i Örebro.

– Nu tar jag tjänstledigt. Jag har haft den mest stressiga vecka jag någonsin haft för att kunna lämna församlingen.

På 90-talet var Hans Eklind förbundsordförande för KDU, men har inte varit aktiv inom partiet under 20 år. Först förra november bestämde han sig för att återvända och blev Kristdemokraternas toppkandidat i Örebro län.

Under de kommande åren hoppas Hans Eklind på att kunna vara drivande inom frågor som rör de äldre i Sverige.

– Som präst och församlingsherde har jag sett hur många ensamma och isolerade äldre människor som finns. Politiken ska hjälpa civilsamhället att vara med i det här arbetet. Jag vill även fokusera på integrationsfrågan, att det inte ska bli ett vi och dom-samhälle.

Hans Eklind berättar att det både är en sorg och glädje att nu ha fått ett nytt uppdrag.

– Dels är det trist att lämna världens bästa jobb som jag haft i församlingen, men det känns även otroligt ärofyllt och lite pirrigt, säger han.

– Jag har aldrig tidigare varit inne på kammaren, och det ska bli kul att hur de där knapparna man ska trycka på ser ut. Det är så många frågor man har – inte bara var jag ska bo om nätterna – utan kring arbetet i riksdagen och hur man ska jobba på ett bra sätt.

pil
4 tips till dig som är ny på jobbet

Oskar Henrikson, leg. psykolog, ger sina bästa råd:

1. Glöm inte kollegorna 

Skapa goda relationer. När man är ny på ett jobb kan man glömma bort att prioritera sina nya kollegor ­– som är en jätteviktig del av ens arbetsvardag. Ta ett andetag och ge dig själv tiden att lära känna människorna runtomkring dig.

2. Sätt upp och prioritera mål 

Det är lätt att bara börja arbeta slentrianmässigt utan att nödvändigtvis göra det viktigaste. Se därför igenom vilka mål du arbetar mot eller sätt ett specifikt mål inför den närmsta perioden. Rangordna målen i prioritetsordning. Gör en planering för att nå målen och bestäm gärna delmål och små beteenden som leder till målet.

3. Arbeta mot de viktigaste målen

När man är ny på ett jobb kan det finnas en risk att man vill visa sig duktig. Man vill se produktiv ut, men glömmer bort att undersöka var som är produktivt. Ställ dig frågan: ”Vilka är mina viktigaste arbetsuppgifter?”, och jobba utifrån det. Du behöver inte göra allt på en gång.

4. Våga fråga

Det är väldigt enkelt att man som ny tänker att man inte får visa svaghet – men dölj inte nervositeten. Våga be dina nya arbetskamrater om hjälp och fråga om det är något du inte förstår.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro