ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prata mindre på jobbet – skapa olika tidsblock

Kristian Borglund · 10 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Mikaelas personliga pratrekord är 8,5 timme, men det var när hon var 14, 15.

Mikaelas personliga pratrekord är 8,5 timme, men det var när hon var 14, 15. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Vi lider av pratsjuka på jobbet. Det visar en ny undersökning. – Pratandet kan vara en ventil, men också en flykt, varnar Metros karriärexpert Nina Jandotter. – Så här i orostider kan det vara nyttigt att lufta sina farhågor med sina kolleger. Om vi inte får utrymme att sätta ord på våra rädslor ökar risken för depression och ångest. Men det får inte bli för mycket. Om alla pratar kan oron stärkas i stället, säger Nina Jansdotter.

En konsekvens av allt prat är att arbetsuppgifterna inte blir gjorda i tid. – Det kan vara en varningssignal om allt pratande ofta leder till att du måste ta med dig jobbet hem, säger Nina Jansdotter, även aktuell med den ironiska boken ”Konsten att vara ineffektiv på jobbet”.

Hur kan man motverka ”pratdjävulen”? – Skapa tidsblock då du bestämmer dig för att göra dagens viktigaste uppgifter. Sätt upp en lapp på dörren att du är upptagen om du kan, eller säg uttryckligen till den snacksaliga kollegan:  ”Jag behöver koncentrera mig på det här nu”.

Om jag själv lider av stark pratlust på jobbet, hur kan jag hantera den? – Det kan handla om flykt. Trivs du inte med dina arbetsuppgifter? Kanske är det dags att säga till chefen att du behöver något mer stimulerande? Om du verkligen gillar att prata kan du fundera på att söka dig mot en karriär där prat ingår som en naturligare del.

Hon får betalt för att prata

 Mikaela Wallin, 20, får betalt för att snacka bort sin arbetsdag. – Jag gillar verkligen att prata, säger hon. Hon pratar med ungefär 90 personer om dagen. Jobbet på Teleperformance i Stockholm innebär att ta emot inkommande kundservicesamtal på löpande band åt en av landets stora mobiltelefonoperatörer. – Jag ska hjälpa till så enkelt och smidigt som möjligt när kunderna ställer frågor om fakturor eller abonnemang, säger hon.

Prata mycket har Mikaela alltid gjort.  – Mitt personliga rekord i pratande är 8,5 timme. Det var när jag var i 14–15-årsåldern. Jag satt i telefon med en kompis, säger hon och skrattar lite åt minnet.

Hinner du snacka något med dina kolleger också? – Jadå, men jag har skurit ner min personliga pratkvot hemma. När det är fakturaperiod på jobbet orkar jag ibland inte svara i telefon alls när jag kommer hem.     Kristian Borglund

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro