ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Premiär med fingeravtryck inför flygresan den 11 september

Stockholm TT · 21 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Vi har tänkt att man ska visa lång- eller pekfingrets avtryck. Men det är helt frivilligt. Den som vill visa vanlig legitimation i stället får göra det, säger Lisa Kärneskog, projektledare vid SAS i Luleå. Flygbolaget ska testa och finslipa systemet i Luleå under en månad. Därefter ska det införas på övriga inrikes flygplatser som trafikeras av SAS.

Fingeravtryckskontrollen ska användas för passagerare som checkar in bagage. Avtrycket raderas När väskorna lämnas in trycker passageraren sitt finger mot en liten låda med en glasskiva, varvid avtrycket registreras.

Vid ombordstigningen får passageraren visa fingertoppen igen. Syftet är att säkerställa att den som lämna bagaget är densamme som följer med på flygningen.

Efter kontrollen raderas fingeravtrycket från systemet. -Det lagras ingenstans, säger Lisa Kärneskog. Reglerna för identitetskontroll vid inrikes flygningar skärptes i våras till följd av beslut i EU. Bakgrunden är bland annat terroristattackerna mot USA 2001.

SAS räknar med att kontrollen av fingeravtryck ska spara tid både för passagerarna och den egna personalen, jämfört med traditionell id-kontroll. Krävt frivillighet Datainspektionen har krävt att det ska vara frivilligt för passagerarna att lämna fingeravtryck. -En del kanske tvekar av integritetsskäl, men har man väl gjort det en gång vill man nog inte göra på annat sätt, säger Lisa Kärneskog. SAS ska på sikt införa systemet i hela Skandinavien.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro