ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Presidenten ger aktier till Irans fattiga

Stockholm TT · 4 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu uppfyller Irans populistiske president Mahmoud Ahmadinejad ett vallöfte i fjol till landets fattiga: utförsäljning av aktier i statliga företag.

Landets andlige ledare ayatolla Ali Khamenei meddelade i måndags ett tillägg till konstitutionen som upphäver förbudet för privat ägande i de statliga bolagen.

Hälften av aktierna ska enligt ayatollans godkännande fördelas till kooperativ i provinserna med inriktning på fattiga delar av samhället.

Myndigheterna har ännu inte offentliggjort när Ahmadinejads program blir verklighet. Att det fått Khameneis välsignelse är första steget.

Ekonomer är kritiska mot Ahmadinejads, och nu Khameneis, idéer om företagande. Experterna befarar att en andra aktiemarknad växer upp bredvid den etablerade. Men Khamenei har beslutat att de statliga aktierna ska säljas via landets ordinarie börs.

Upp till 80 procent av aktierna ska ha spritts från en del av det statliga näringslivet när allt är genomfört: från banker, medier, transportnäring och gruvindustri. Olja och gas finns inte med här.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro