ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Presidenten vägrar avgå – vad händer i Gambia egentligen?

Hugo Ewald · 19 Jan 2017
Uppdaterad 19 Jan 2017
Till vänster, Adama Barrow. Till höger, Yahya Jammeh.

Till vänster, Adama Barrow. Till höger, Yahya Jammeh. Foto: AP/TT/Metro


Den 1 december besegrades presidenten Yahya Jammeh i Gambias presidentval. Trots det har Jammeh, som varit president sedan 1994 när han tog makten i en militärkupp, vägrat att avgå. Gambia är just nu därför inne i en konstitutionell kris.

klar

Artikellänk är kopierad

Okej, vad är det som händer i Gambia, i en mening?

Gambias nuvarande president Yahya Jammeh, som styrt landet sedan 1994, förlorade presidentvalet den 1 december, men han vägrar avgå.

Berätta mer!

Yahya Jammeh tog makten i en militärkupp 1994 och valdes formellt som president 1996. Sedan dess har han återvalts som Gambias president 2001, 2006 och 2011. Flera av valen har varit hårt kritiserade och inför valet 2011 valde flera internationella organisationer att inte ens skicka valobservatörer eftersom valfusket ansågs vara så utbrett, enligt Al Jazeera.

Jammeh förlorade dock valet den 1 december 2016. Istället blev vinnaren fastighetsföretagaren Adama Barrow, medlem i vänsterinriktade United Democratic Party och ledare för en oppositionskoalition som består av totalt 7 partier. Totalt fick Barrow 43,3 procent av rösterna.

Jammeh har varit kontroversiell som president. Bland annat har han kallat homosexuella för odjur och lovat att införa striktare lagar mot homosexuella ”än i Iran”. Han har påstått att han kan bota hiv med hjälp av örter, kritiserats för att bryta mot de mänskliga rättigheterna och kontrollerat Gambias press hårt.

Men Jammeh vägrar alltså avgå, hur argumenterar han för det?

Den 2 december kom de första resultaten från presidentvalet in och Jammeh medgav då att han förlorat valet. Som BBC skriver var det då något av en chock då Jammeh tidigare sagt att han vill styra landet i ”en miljard år”.

– Det är verkligt unikt att någon som styrt landet så länge accepterar sin förlust, sa Alieu Momar Njie, chef för valkommissionen, i samband med valresultatet, enligt BBC.

Den 9 december visade det sig dock att Jammeh inte alls tänkte avgå eftersom han menade att det fanns ”seriösa och oacceptabla problem med valet”, enligt The Guardian. Istället menade Jammeh att ett nytt val skulle hållas. Uttalandet kom efter att Fatoumata Jallow-Tambajang, ordförande för oppositionskoalitionen, lovade att Jammeh skulle åtalas inom ett år efter valet eftersom de menar att Jammeh och hans familj berikat sig med hjälp av statens resurser.

Vad hände sedan, sitter Jammeh kvar?

Den 10 december skickades Gambias militär ut till olika området i Gambias huvudstad Banjul och den största staden Serekunda. Den 13 december tog säkerhetsstyrkor över valkommissionens lokaler. Oppositionen har försökt gå till Gambias högsta domstol, men en sådan har inte varit aktiv sedan 2015.

Den 12 december samlades Gambias advokatsamfund, och gjorde sedan ett uttalande att Jammehs vägran att acceptera valresultatet går att likställa med landsförräderi. De menade också att Emmanuel Oluwasegun Fagbenle, som leder högsta domstolen, borde avgå eftersom han enligt dem blivit politiserad.

Den första och andra januari stängdes flera privata radiostationer ned, och dagen efter rapporterades det om att Alieu Momar Njai, som ledde valkommissionen, flytt landet. Barrow, som vann valet, har varit gömd sedan december.

Under tisdagen, dagen innan hans presidentmandat löper ut, meddelade Jammeh att han utlyste undantagstillstånd i 90 dagar. Detta godkändes sedan av parlamentet, som dessutom gav Jammeh rätt att leda landet i tre månader till.

Hur har reaktionerna internationellt varit?

USA och grannlandet Senegal har kritiserat Jammeh hårt. Det har också den Afrikanska unionen gjort. Den 14 december meddelade FN att Jammeh inte hade rätt att sitta kvar som president, och att Gambia skulle mötas av hårda sanktioner om han gjorde det.

Det hela har eskalerat till den grad att Senegal har lovat att ingripa militärt om inte Jammeh avgår. I skrivande stund står senegalesiska styrkor redo att gå in i landet. Även Nigeria har skickat soldater och stridsflyg till regionen.

Gambias militärchef Ousman Badjie menar dock att han inte tänker strida mot andra afrikanska länder, rapporterar AFP.

Så, vad händer nu?

Det är ännu oklart. Det är idag Barrow enligt planerna ska sväras in som president, någonting han enligt diplomatkällor tekniskt sett kan göra var som helst i landet. Och enligt Barrow tänker han installera sig själv som president idag, oavsett vad Jammeh tycker. Enligt Sky news kommer installationen ske på Gambias ambassad i Dakar i Senegal klockan 17 svensk tid. Under torsdagen kommer även FN:s säkerhetsråd att rösta om en resolution som stödjer den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas försök att få till en överlämning av makten i Gambia. Det skriver nyhetsbyrån AFP. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters har redan vicepresidenten Isatou Njie Saidy, som suttit sedan 1997, avgått.

Tusentals turister har lämnat Gambia sedan undanstagstillståndet utlystes.

– Eftersom utrikesdepartementet utfärdat den ”lättaste” formen av avrådan, avrådan från icke nödvändiga resor, har vi ställt in våra resor till Gambia, men de som redan är på plats åker som regel hem med ordinarie hemresa (på tisdag nästa vecka). Vi har kontakt med resenärerna hela tiden, eftersom vi har egen personal på plats, säger Vings pressinformatör Barbro Holmberg till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro