ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Presidentens desperata drag – förnekar klimatet och skövlar Amazonas

Anton Gustafsson · 8 Jul 2019
Uppdaterad 8 Jul 2019

Så här kan det se ut när man avverkar regnskogen i Brasilien. Foto: TT


Omvärlden och miljöorganisationer rasar över att Brasilien ökar takten på skövlingen av Amazonas regnskogar. Anledningen till att president Jair Bolsonaro ändå vill påskynda avverkningen är till stor del ekonomisk – ett försök att stabilisera den bräckliga brasilianska ekonomin.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Avverkningen i Amazonas regnskogar har ökat med hittills i år jämfört med samma period förra året. Brasilien är det land som står för den största delen av avverkningen.

Var: En stor del av Amazonas ligger i Brasilien.

När: Siffror som offentliggjordes i slutet av juni i år kunde avslöja en ökning av skövlingen.

Vem: Brasiliens president Jair Bolsonaro har kraftigt bidragit till ökningen.

Hur: Sedan Bolsonaro tillträdde för ett halvår sedan har han systematiskt skurit ner på finansieringen av myndigheter och andra statliga organ som sysslar med miljöarbete och bevarande av regnskogarna.

Varför: Jair Bolsonaro är den första presidenten i Brasilien som gick till val på att öka skövlingstakten i Amazonas.

Amazonas regnskogar brukar ofta kallas för världens lungor, forskare menar den producerar upp emot 20 procent av syret som finns i vår atmosfär. Därför ses Amazonas som en viktig del i arbetet med att stoppa den globala uppvärmningen. Den anses också vara viktig när det kommer till den ekologiska mångfalden, eftersom den är hem för stora mängder sällsynta djur och växter som bara lever i Amazonas.

Trots det så skövlas regnskogen i allt snabbare takt. Takten på avskogningen ökade med över 60 procent fram till juni i år jämfört med samma period förra året. Enligt CNN betyder det att det försvinner skog till en yta av en och en halv fotbollsplan – varje minut, varje dag.

LÄS MER
Dråpslag för nazistiska partiet i valet – experten: "Folk har insett vad det är för parti"

Bakom utvecklingen står Brasiliens president Jair Bolsonaro. Han sa redan under sin presidentvalkampanj att han skulle se över hur man kan exploatera de ekonomiska värdena som finns i Amazonas.

– Regeringen ser Amazonas som ett territorium där man kan utveckla jordbruk och gruvnäring. Då måste regnskogen lämna plats åt nya gruvor och enorma plantager där man föder upp boskap till köttindustrin, säger Edmé Dominguez, docent i freds- och utvecklingsforskning med inriktning mot latinamerikastudier vid Göteborgs universitet.

Edmé Dominguez tror inte att de ekonomiska vinsterna på att exploatera Amazonas kommer leda till några förbättringar för de som behöver det mest i Brasilien. Foto: Göteborgs universitet

Målet med den mer aggressiva avverkningspolitiken är att stabilisera ekonomin efter den ekonomiska krisen 2015 som landet fortfarande inte har återhämtat sig från. Presidenten menar att en ökad exploatering kan öka den Brasilianska exporten av varor och därmed gynna ekonomin. Men Edmé Dominguez tror inte att det kommer leda till någon skillnad för det fattiga delen av befolkningen.

– Det här kommer framförallt gynna den över- och medelklass där Bolsonaro har stort väljarstöd. Ägarna till företagen som skövlar skogen kommer tjäna enorma summor, men det kommer inte innebära några nya jobb för de som verkligen behöver en inkomst. De små lantbruken missgynnas också av skövlingen då deras odlingsmarker försvinner och omvandlas till plantager när marken köps upp av stora markägare, säger hon.

LÄS MER
Svårtolkat rökförbud – festival tillåts ha "rökrum" utomhus
Jair Bolsonaro har kastat ut flera internationella miljöorganisationer från landet och har kapat finansieringen av Brasiliens miljödepartement med flera miljoner kronor. Foto: Mario De Fina

Skövlingarna har lett till omfattande protester bland olika miljörörelser runt om i världen. Men kritiken från Greenpeace och anda liknande organisationer biter inte på den brasilianska presidenten. Han tror inte på klimatförändringarna och har sagt att Brasiliens arbete med att minska sina utsläpp har "kvävt landet" i flera år.

Förutom hans skepsis mot klimatkrisen menar Edmé Dominguez att han själv tjänar mycket pengar på att släppa fram lantbruket och gruvnäringen.

– Han stöttas av den enormt mäktiga jordbrukslobbyn och andra som har ekonomiska intressen av att skövla Amazonas. De stöttade hans kampanj ekonomiskt och i gengäld lovade han dem att ta bort alla hinder som fanns för att fullt ut kunna exploatera Amazonas, och det har han i princip gjort nu.

LÄS MER
Böneförbudet i Bromölla totalsågas av experter: ”Det är antimuslimsk rasism”
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro