ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Presidentkandidatens löfte: mörda tusentals brottslingar och sedan benåda sig själv

Hugo Ewald · 28 Apr 2016
Uppdaterad 28 Apr 2016
Rodrigo Duterte liknas ofta med Donald Trump.

Rodrigo Duterte liknas ofta med Donald Trump. Foto: Bullit Marquez/AP


Rodrigo Duterte, favorit att bli president i efter Fillipinernas presidentval den 9 maj, har haft en minst sagt kontroversiell kampanj. Under kampanjen har han skämtat om våldtäkt, skrytit om sin otrohet och lovat att mörda tusentals brottslingar för att sedan benåda sig själv.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 9 maj äger presidentval i Filippinerna rum. Den nuvarande presidenten Benigno Aquino III är förbjuden från att söka ännu en mandatperiod, och länge såg den nuvarande vicepresidenten tillika högerpartiet UNA:s kandidat Jejomar Binay ut att vara den självklara efterträdaren.

Men under den senaste veckorna har Rodrigo Duterte, som suttit som borgmästare i Davao i totalt 22 år, seglat upp som favorit att vinna presidentvalet. Men Rodrigo Duterte, som representerar federalistiska PDP–Laban, är inte okontroversiell. Och kontroverserna kommer inte bara från hans svordomsfyllda tal.► LÄS MER: Fördöms för skämt om våldtäktsoffer

Tidigare i april mötte Duterte bland annat kritik från Filipinnernas politiska etablissemang och ambassadörer sedan han skämtat om hur han ville våldta en kvinnlig Australiensisk missionär som togs gissland och våldtogs 1989.

"När jag såg hennes ansikte tänkte jag "fan, vad synd att de våldtog henne". Jag var arg för att hon var så vacker, och tänkte att borgmästaren borde få vara först", hördes Duterte säga i en nu nedtagen Youtubevideo enligt nyhetsbyrån AP.

Duterte har också skrytit om sitt promiskuösa leverne, och berättat om hur han har två älskarinnor. Enligt Duterte är det ingenting att oroa sig för eftersom han har älskarinnorna i billiga hus och möter upp de för sex på billiga hotell, någonting som enligt honom innebär att det inte skulle kosta skattebetalarna så mycket.

– Jag har varit separerad från min fru och är inte impotent. Vad ska jag göra? Låta den här hänga för alltid? När jag tar viagra står den upp, sa 71-åriga Duterte i ett tal under onsdagen.

Men det som gjort Duterte så populär bland Filippinernas företagare och medelklass är hans löfte att utrota landets brottslighet. Detta ska han bland annat göra genom att be säkerhetsstyrkor att döda kriminella, och att dessutom benåda soldater och poliser som tidigare dömts för mord och övervåld. Duterte har lovat att benåda så många som tusen personer varje dag. 

Duterte har också påstått att han under sin tid som borgmästare lett stora medborgargarden som dödat så många som 1 700 personer, påståenden han ibland nekat till efter kritik från FN och grupper som kämpar för mänskliga rättigheter. Duterte har till och med gått så långt som att säga att han kommer benåda sig själv för mord, någonting som grundlagen tillåter presidenten att göra.

En talesperson för Fillipinernas president, Benigno Aquiono, säger till AP att Dutertes kommentarer visar på hur han inte är lämpad att vara president och hur han inte respekterar kvinnor. 

Presidenter i Fillipinerna väljs till en mandatperiod på sex år, och får bara sitta i maximalt en mandatperiod.► LÄS MER: Kandidat leder trots brutalt skämt

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro