ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pressen i proffslivet fick Quackniix att sluta – nu tänker han nytt

Erik Glanell · 22 Okt 2018
Uppdaterad 22 Okt 2018
Det ursprungliga Fnatic var Europas bästa lag när den här bilden togs på Dreamhack Summer 2017.

Det ursprungliga Fnatic var Europas bästa lag när den här bilden togs på Dreamhack Summer 2017. Foto: Simon Krona/Metro


Dob "Quackniix" Engström gick från toppen i Heroes of the storm till att bli utbränd och deprimerad. Nu tar han en efterlängtad paus från proffslivet och börjar streama.

klar

Artikellänk är kopierad

Den svenska Heroes of the storm-stjärnan Dob ”Quackniix” Engström, 22, har spelat sin sista professionella match. I alla fall för nu. Med en karriär där framgångarna radats upp har det varit ”de bästa åren i livet och en underbar resa”, enligt honom själv. Samtidigt blev det pressade livet på toppen också anledningen till att han nu väljer att ta den beryktade streaming-vägen.

Fnatic var vid sin formtopp under 2017 Europas tveklöst bästa lag och ett av få lag med förmågan att pressa de suveräna sydkoreanerna. Mycket tack vare Dob ”Quackniix” Engströms ledarskap.

Dålig stämning i laget

Efter andraplatsen HGC-finalen på Blizzcon för snart ett år sedan var det däremot inga glada miner hos spelarna i de orange-svarta tröjorna. En spricka blottade sig i laget när Simon ”scHwimpi” Svensson berättade för Metro Esport att de varit oense under träningslägret inför turneringen.

quotation startJag kände press att prestera för mitt lag eftersom det blev rätt mycket att vi hackade på varandraquotation end

Så här ett år senare beskriver Dob ”Quackniix” Engström en gruppatmosfär som hela tiden blev sämre. Lagkamraterna började snacka ner varandra och mer och mer press lades på hans axlar.

– Under nästan hela sista året med Fnatic så var jag utbränd, det blev för mycket helt enkelt. Det var väldigt påfrestande. Jag kände press att prestera för mitt lag eftersom det blev rätt mycket att vi hackade på varandra, säger han till Metro Esport.

Blev deprimerad

Redan då hade Dob tankar på att ta en paus men ett par spelarbyten medförde ny energi som fick honom att stanna en säsong till. När smekmånaden med den nya uppställning var över kom verkligheten ikapp.

– Till slut uppstod problem där också och även om vi låg tvåa i Europa under säsongen så kändes det inte bra. Jag mådde sämre och sämre. Jag blev till och med deprimerad, säger Dob ”Quackniix” Engström.

Kraven på honom som lagledare blev tuffare. Förutom att styra spelet och hålla taktiker uppdaterade till metat ville laget att han skulle utöka antalet hjältar han var bekväm med att spela. Trots att laget var tvåa i Europa.

– Till slut var det jag som blev problemet. När jag som ”shotcaller” underpresterade så märktes det mycket tydligare än om någon annan gjorde det. Jag var heller inte nöjd om jag inte presterade i alla aspekter som jag ansåg vara viktiga, säger han.

quotation startDet fanns en trygghet i det även om jag inte mådde bra och då ville jag inte bara kasta bort detquotation end

I maj slutade resan med Fnatic när laget bestämde sig för att spela vidare utan Dob. Ett beslut som han vid tillfället tyckte kändes ”lite segt” men i efterhand blev starten på en nödvändig förändring.

– Det kändes väldigt nyttigt. Jag vågade själv inte ta steget och ta en paus. Även om inte allting kändes super så rullade pengarna in. Det fanns en trygghet i det även om jag inte mådde bra och då ville jag inte bara kasta bort det, säger han.

Möttes av kulturkrock

Ofrivilligt lämnades problemen bakom honom. Men i stället för att ta den där pausen han så länge tänkt på så länge bestämde Dob ”Quackniix” Engström sig för att göra ett försök till. Den här gången med det lovande laget Zealots. Förväntningarna var höga.

Kulturkrocken som uppstod när han gick från ett slipat maskineri till en byggarbetsplats där bara grunden var färdig blev däremot tydligare än han trodde. Kommunikationen och spelkänslan lämnade en hel del att önska och Dob såg det som sin uppgift att styra upp i leden.

– Jag blev läraren som satt och klagade hela tiden för att jag såg vad som saknades. Det var hopplöst att spela om det inte blev bättre. I början tyckte alla att det var bra att jag kom med kunskap men efter ett tag när jag suttit och sagt samma saker hela tiden så blev det säkert jobbigt för folk att lyssna på mig, säger han.

Den 7 oktober spelade Dob ”Quackniix” Engström sin sista match i laget som nu går under namnet Roll20.

Kan göra comeback igen

Framför honom finns den kravfria paus från den professionella Hots-scenen som han har väntat på. Från och med nu kommer han i stället att föra sin kunskap i spelet vidare på sin egen stream. Det blir en blandning mellan solomatcher, utbildnings-segment och en del ”derp”.

Trots det kanske vi inte har sett honom för sista gången i en proffsmatch.

– Om jag blir väldigt taggad på en comeback så kommer jag så klart att göra det, säger han.

LÄS MER: Missa inte när Quackniix var gäst i Metro Esport Magazine

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro