ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pretentiös korv väcker inga känslor

Carl Reinholdtzon Belfrage · 27 Sep 2012
Uppdaterad 27 Sep 2012
Pretentiös korv väcker inga känslor Överskattad kvällsmat med goda avsikter. Den sönderkramade kiosken håller inte måttet, enligt Carl Reinholdtzon Belfrage.

Pretentiös korv väcker inga känslor Överskattad kvällsmat med goda avsikter. Den sönderkramade kiosken håller inte måttet, enligt Carl Reinholdtzon Belfrage. Foto: Christina Blom


Carl Reinholdtzon Belfrage förbereder sig inför bokmässan genom att testa maten som attraherar de svårmodiga och intellektuella bokmalarna. Varmkorv på Jonsborgs.

klar

Artikellänk är kopierad

En alternativ rörelse har de senaste veckorna påbörjat en aggressiv offensiv. Högst oväntat, då det vanligtvis rör sig om en mycket försynt, nästan människoskygg, fraktion. En grupp som annars hittas hukandes bakom tjocka läsglas i samhällets periferi, men som nu har letat sig fram i ljuset. Jag pratar om Bokmässan-människor. Du kan lätt identifiera dem – de anser sig ha intellektuella ambitioner. De bär hjärnan på utsidan som en prydlig liten hatt. De klär sig i svårmod, svarta kåpor och pretentioner med en självklarhet som inte skådats sedan Svarte orm. Det är en effektiv maskerad, då vad som under vilket annat datum på året som helst lätt kunde avfärdas som en skolpjäs, nu, i ljuset av Bokmässan, mottas med öppna armar av samhället (läs Twitter). Så varför vet jag redan nu att jag kommer att hitta Jan Myrdal insvept i en FC Röda Khmererna-kofta med ett gnistrande föräldrahat som enda smycke när jag besöker Bokmässan? Eftersom Ulrika Knutson kommer att sitta bredvid under ett svart skynke och titta ut genom ett par glasögon i näver.

Jag kan bara stilla iaktta detta superkommersiella spektakel och på mina bara knän be till Gud att Gudrun Sjödén har tagit in extrapersonal till sin göteborgsbutik. Jag har för dagen valt att recensera en restaurang präktig som en bokmal samt med en budget attraktiv för dessa kulturmänniskor. En korvkiosk. Mer specifikt korvkiosken där Bokmässans partymalar intar sin nattvickning – Jonsborg. Strategiskt belägen mittemot Park, inte längre ifrån festcentrat än att man skulle kunna bygga en brokonstruktion över bestående av sju stycken Leif Pagrotsky. 

Jag intar min middag med författaren och matkritikern Mattias Kroon, nu aktuell som medarbetare till boken om Sveriges i särklass bästa restaurang – Fäviken. 

Vi tar in bratwurst, halv special, chorizo och en enkel kokt korv med bröd.

– Det här är intressant, korv är något av en favoriträtt, men samtidigt väldigt misshandlad i detta land. En korvkultur saknas. Men jag har hittat personliga favoriter i Thörnströms fasankorv och Kock & Vins boudin noir. Jonsborg har goda avsikter, men är naturligtvis inte alls på den nivån, säger Mattias.

Nej, men även som gatukök är Jonsborg överskattat. Jonsborg älskas av politiskt korrekta urgöteborgare i allmänhet och veganer i synnerhet, men vurmen är överdriven. Vill man äta kvalitetskorv på snabbmatsnivå i Göteborg 2012 finner jag bara ett alternativ: Gourmetkorv på Södra Larmgatan.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro