ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prideflaggor plockades ned från bibliotek – på SD:s begäran

Filip Joelsson · 24 Aug 2018
Uppdaterad 24 Aug 2018
Anställda på Mölnycke bibliotek tvingades plocka ned prideflaggor- och symboler på begäran av Sverigedemokraterna.

Anställda på Mölnycke bibliotek tvingades plocka ned prideflaggor- och symboler på begäran av Sverigedemokraterna. Foto: IBL


Ett bibliotek i Härryda kommun, som också är lokal för förtidsröstning, plockade under fredagen bort Pride-flaggor från lokalen efter påtryckningar av Sverigedemokraterna. Enligt partiet är symbolerna politisk propaganda.

klar

Artikellänk är kopierad

Mölnycke bibliotek i Härryda kommun plockade under fredagen hastigt ned Prideflaggor som var uppsatta i deras lokaler, skriver SVT.

Flaggorna, som satt kvar i biblioteket sedan kommunen firade Europride föregående vecka, togs ned på begäran av Sverigedemokraterna. Partiet menar att symbolerna är att likna med politisk propaganda, eftersom biblioteket också är en lokal för förtidsröstning.

– Hela den svenska Pride-rörelsen är så vänsterpolitisk så vi menar att detta är otillbörlig valpåverkan, säger Calle Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda, till SVT.

LÄS MER
Ja, vissa av SD:s valsedlar saknades i en kommun

En anställd på biblioteket vittnar om hur biblioteksanställda fick gå runt i lokalerna och plocka ned pridesymboler tillsammans med representanter från SD.

– Mina kollegor fick gå en golgatavandring med SD:s representanter och valförrättaren som pekade på vad som skulle tas bort. Så vidrigt förnedrande, berättar en anställd på biblioteket, för SVT.

Enlig Weine Samuelsson (M), valnämndens ordförande i Härryda kommun, plockades flaggorna ned eftersom de blivit instruerade att göra detta på uppdrag av Länsstyrelsen, som enligt honom har det sista ordet i frågan.

LÄS MER
3 falska påståenden om valrörelsen 2018

Men länsstyrelsen lägger i stället över ansvaret på kommunen.

– Vi kan bara upplysa dem om den lagstiftning som finns att man inte ska ha politiska och religiösa budskap i en röstningslokal. Sedan är det upp till kommunerna att bestämma om man väljer att tillämpa de här bestämmelserna, säger Anna Blomberg, valansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro