ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prides ordförande om hatet: "De ska inte få sina five minutes of fame"

Hugo Ewald · 7 Jun 2017
Uppdaterad 7 Jun 2017
"Kampen är inte slut, Stockholm Pride är ingen eventbyrå."

"Kampen är inte slut, Stockholm Pride är ingen eventbyrå." Foto: Vm-studios


När Stockholm Pride, som arrangerar Nordens största pridefestival, i februari valde Haydar Adelson till sin nya ordförande väckte han genast uppmärksamhet. Både för att han är muslim och bög, men också för att han velat återta Prides mer politiska sida. I en intervju med Metro berättar han om hatet, om hur han vill föra pride vidare och om varför han aldrig vill ge sina hatare uppmärksamhet.

klar

Artikellänk är kopierad

I februari valdes den 35-årige organisationspsykologen Haydar Adelson till ordförande för Stockholm Pride, organisationen som varje år arrangerar nordens största pridefestival i Stockholm. Då hade Haydar, som är muslim med ursprung i Irak, inte ens varit öppet homosexuell i ett år. Framför allt var det familjens reaktion han var rädd för. De accepterade det, och Haydar menar idag att han haft tur.

– Komma ut-processen är alltid svår, oavsett kultur. Det finns inga garantier och du kan bli bortstött från dina nära och kära. Vad gäller HBTQ-personer från Mellanöstern har vi också den kulturella aspekten. När du kommit ut måste din familj också ta ställning eftersom de riskerar att stötas ut, säger han och fortsätter.

– När jag var liten minns jag att vi sällan umgicks med personer från våra egna hemländer. Då har man inte de här kulturella muslimska banden som de annars skulle kunna förlora. Vad jag menar att mina föräldrar inte behövde vara oroliga att bli bortstötta av sitt sociala skyddsnät.

Sedan Haydar valdes till ordförande har han väckt mycket uppmärksamhet. Bland annat för att han kritiserat de som menar att hbtq-personers kamp är över, och lyft upp de framför allt utlandsfödda hbtq-personer som menar att Pridefestivalen blivit för opolitisk.

– Det finns ganska mycket spänningar i vårt community. Och jag tror att spänningarna kommer av att vi kommit olika långt i vår resa för mänskliga rättigheter. Vissa har kommit längre och vill ha en pridefestival som inte är så politisk, men vissa har inte kommit så långt.

När Haydar presenterade årets pride-tema, ”Redo för nästa steg”, i Metro fick han genast många frågor. Frågor om varför Pride ”vill göra politik av festivalen”, någonting som Haydar menar är ett tecken på Pride varit politiskt tandlös.

– Kampen är inte slut, Stockholm Pride är ingen eventbyrå. Vi är en politisk förening med ursprung i Frigörelseveckan och Stonewallupproret. Vi kommer ha kul, och det kommer vi ha, det kommer bli en fantastisk fest, men vi måste ha en liten diskussion om det politiska aspekterna. Det är min ambition.

Att vara ordförande för Stockholm Pride innebär en hel del hot och hat. Innan Haydar blev ordförande tog han kontakt med polisen och såg till att han hade ett tydligt säkerhetstänk, som bland annat innebär att han gjort det svårare för okända att hitta honom. Han bestämde sig också för att aldrig gå in och kommentera de hot och det hat som riktas mot honom.

– Som jag sagt tidigare, jag kommer inte gå ut och säga något även om de står utanför min dörr med en pansarvagn. Hatarna har fått väldigt mycket uppmärksamhet, och de ska inte få sina five minutes of fame via mig. Trakasserierna kommer inte ge nånting, oavsett om de kommer från högern eller från religiösa fundamentalister.

Och det är just mot religiösa fundamentalister Haydar vill rikta blicken.

– Vad jag tycker är problemet med islam idag är att vi har fått för oss det finns en rätt islam. Är det något vi borde nu ha lärt oss nu av den fruktansvärda situationen i Mellanöstern där majoriteten av offren är andra muslimer som enligt fundamentalisterna inte lever rätt form av islam, är att religion är något mellan dig och din gud eller gudar. Ska vi verkligen då gå och säga ”Du lever inte enligt rätt form av islam” till en hbtq-person som är muslim?

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro