ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prideveckan är här – fyra historiska händelser för HBTQ-rörelsen

Jesper Lindqvist · 30 Jul 2019
Uppdaterad 30 Jul 2019
Mycket har hänt under de senaste decennierna när det kommer till HBTQ-rättigheter.

Foto: Johan Jeppsson/TT


Kampen för HBTQ-personers rättigheter har pågått i ett drygt sekel, och pågår än idag. Metro har tittat i arkiven och hittat fyra händelser, svenska och internationella, som har format synen på homosexuella och HBTQ-rörelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Prideveckan.

Var: Stockholm.

Hur: Föreläsningar, seminarier och aktiviteter pågår hela veckan, och det hela avslutas med den traditionella Prideparaden på söndagen.

När: Måndag-söndag.

Varför: ”Stockholm Prides blandning av fest, politik och kultur är en viktig utgångspunkt i all verksamhet som står för glädje, allvar och häftiga upplevelser som inspirerar och sprider kunskap”, skriver man på sin hemsida.

”Homosexualitet är en störning, orsakad av en patologisk rädsla för det andra könet som orsakats av traumatiska relationer mellan barn och föräldrar.”

Detta kunde man fram till 1973 läsa i American Psychiatric Associations handbok för psykiatriska diagnoser, och mellankrigstiden var sannerligen inte en lätt period för vad som under 60- och 70-talet skulle bli en utpräglad och världsomfattande HBTQ-rörelse.

LÄS MER
Experten listar: 5 Pridefestivaler i världen du måste besöka

Paradoxalt nog är det även under samma period som en samhällelig medvetenhet gällande homosexualitet i västvärlden infinner sig. Detta sker i samband med att en mångfacetterad ungdomsrörelse växer fram, med människor som vill bryta sig loss från gamla, konservativa ideal.

Men bakslagen på vägen har varit många, och inte ens ett progressivt land som Sverige står utan HBTQ-relaterade kontroverser i närtid.

1944 – avkriminalisering

Forskningen kring människans sexualitet börjar på allvar ta fart i slutet av 1800-talet, och det är först då de epitet vi fortfarande använder oss av i dag blir allmänt kända (heterosexuell, homosexuell, bisexuell).

Det rör sig dock inte inledningsvis om någon alltför progressiv trend, forskningen är snarare ute efter att förklara det ”onormala” i läggningen, och man utför flera experiment på homosexuella för att hitta ”den felande länken”. Det talas om en obalans i hormonerna, och såväl hormonbehandling som kastrering är behandlingsalternativ som läkare i Sverige börjar erbjuda.

LÄS MER
De vill att homosexuella män ska få ge blod

Utvecklingen med att försöka diagnostisera människors sexuella läggningar leder så småningom till en förändrad syn på homosexualitet. Efter att frågan har varit uppe på bordet under flera års tid beslutar sig till slut Sverige, som ett av de första länderna i världen, att år 1944 avkriminalisera homosexualitet. Den sexuella läggningen ska istället klassas som en sjukdom.

Avkriminaliseringen får både goda och dåliga effekter. Möjligheten att organisera sig, utan att riskera ett rättsligt ingripande, underlättar för folk som vill organisera sig och opinionsbilda i frågan. Det är i kölvattnet av legaliseringen som exempelvis RFSL bildas år 1950. Samtidigt hårdnar tonen mot homosexuella under 50-talet, och många väljer att koppla flera existerande samhällsproblem till vad man anser är en alltför liberal samhällsattityd gentemot de ”sexuellt avvikande”.

”Kejneaffären”

Under tidigt 50-tal är misstänksamheten stor mot människor som avviker från samhällets normer. I USA, som vid den här tiden är mitt uppe i ett brinnande Koreakrig, resulterar misstänksamheten i en jakt på kommunister, ledd av den ökände republikanske senatorn Joseph McCarthy. I Sverige skulle en snarlik hetsjakt på homosexuella komma att etableras av en pastor.

Under åren efter avkriminaliseringen får såväl polisen som enskilda kritiker stort medialt utrymme där man torgför sin avsky mot riksdagens fattade beslut. Polisen varnar för den ”homosexuella smittan” och menar att homosexuell prostitution ökar som en direkt följd av avkriminaliseringen.

LÄS MER
Taiwan legaliserar samkönade äktenskap – första landet i Asien

Det är mot den bakgrunden som pastorn Karl-Erik Kejne under 1950 blir medialt uppmärksammad med avslöjanden om en svensk ”homosexliga”. Allt börjar med att Kejne själv blir anonymt anklagad för att ha förgripit sig på en minderårig pojke. I tron att anklagelserna kommer från en annan pastor, Gösta Malmberg, anklagar Kejne denne för samma sak. Malmberg döms sedan, bland annat för förtal av Kejne.

Men pastorn nöjer sig inte med det. Han anser att det finns en konspiration inom polisen med avsikt att stämpla honom som homosexuell och kriminell. Nästa steg i hans anklagelser blir därför att, via media, anklaga polisen för att ha infiltrerats av homosexuella. Publiceringarna – med rubriker som ”Pastor förföljes dag och natt av homosexuell liga” – fick stor uppmärksamhet och ledde till att regeringen tillsatte en statlig kommission för att utreda om anklagelserna hade någon grund. Parallellt driver Kejne själv, tillsammans med författaren Vilhelm Moberg, en privat utredning för att avslöja den påstådda ”homosexligan” och pojkprostitutionen som den ska bedriva.

En löpsedel från tidningen Expressen år 1950.

Kejne anser inte den statliga utredningen gör sitt jobb, och menar att även denna har infiltrerats av homosexuella – vilket i sin tur leder till att ytterligare en utredning tillsätts för att utreda de första utredarna.

Såhär i modern tid kan skeendet tyckas vara i det närmaste parodiskt, men för många inblandade fick anklagelserna allvarliga följder. En av de som anklagades av Kejne, kyrkominister Nils Quensel, tvingades 1951 avgå till följd av anklagelserna. Quensel levde under den här tiden ensam, vilket spädde på ryktena om att han skulle vara homosexuell, men trots att uppgifterna senare skulle visa sig vara påhittade fick han alltså lämna regeringen.

LÄS MER
Experten om Polens HBTQ-attack: Ikea slagträ i politisk kampanj

Kejne var dock långt ifrån färdig, och fortsatte anklaga utredarna i den senast tillsatta kommissionen för att själva vara homosexuella och bedriva prostitutionsligor. Bland de som anklagades fanns bland andra riksåklagare Maths Heuman, men dessa anklagelser tillbakavisades i en utredning av justitiekanslern. När kommissionen till slut presenterade sin utredning visade det sig att det saknades grund för i stort sett alla anklagelser som Kejne lagt fram. Då hade det, bara i Stockholmspressen, publicerats ett par tusen artiklar om ”Kejneaffären” mellan 1950-1956.

Under samma era pågick även debatten om den så kallade ”Haijbyaffären”, där Kurt Haijby påstod att han hade haft en homosexuell relation med kung Gustav V, vilket han senare ska ha fått betalt av hovet för att hålla tyst om. Haijby dömdes 1952 för utpressning, efter att ha tagit emot över 100 000 kronor av hovet under flera års tid. Tvisterna kring huruvida Haijbys berättelser var sanna eller ej har pågått ända in i modern tid.

Stonewall – upproret som skapade Pride

Under 60-talet präglas USA fortfarande av konservativa ideal. Trots att hippie- och medborgarrättsrörelsen på allvar har tagit fart finns det många hinder på vägen, inte minst juridiska sådana.

Vid den här tiden finns det i samtliga delstater så kallade sodomilagar som helt enkelt förbjuder ”avvikande sexuella relationer”, där homosexuella sådana innefattas. Innan årtiondet är över ska bara en delstat ha kommit att avkriminalisera ”sodomi med samtycke”, nämligen Illinois.

Givetvis innebär inte detta att homosexualitet inte existerar i USA under 60-talet. Men istället för att leva öppet samlas många i särskilda områden för att på ett enklare sätt kunna omfamna sin identitet och leva som man vill. Den här typen av områden finns främst i storstäderna, och i New York är det till Greenwich Village på Manhattan som många söker sig.

LÄS MER
Vill stena homosexuella – nu reagerar hela världen mot Bruneis sharialagar

Men trots att området till viss del fungerar som en fristad för många lämnas man inte ifred av rättsväsendet. Inför 1964 års världsutställning i New York bestämmer sig stadens demokratiske borgmästare, Robert F. Wagner, för att det är dags att rensa upp bland stadens gaybarer. Stadens anseende står på spel och man börjar med att dra in alkoholtillstånden från de barer där man misstänker att homosexuella brukar samlas. Samtidigt infiltrerar polismän gaybarer genom att spela homosexuella, för att på så sätt avslöja och sätta dit så många som möjligt.

Under flera år pågår polisens trakasserier och Greenwich Village förvandlas till en krutdurk som kan explodera vilken sekund som helst.

Polisen jagar ungdomar i Greenwich Village, den 28 juni 1969.

Nattklubben Stonewall Inn är ett populärt vattenhål för HBTQ-människor i hela New York. Stället har inget alkoholtillstånd, men ägs av en kriminell organisation som regelbundet betalar polisen för att titta åt andra hållet. För att komma in behöver man antingen känna dörrvakten eller ”se homosexuell ut”, och om personalen misstänker att en polis försöker infiltrera baren tänds ljusen inomhus omgående, vilket är en signal för alla att omedelbart sluta dansa och ta på varandra.

Razzior är vanliga, men allt som oftast får ägarna en förvarning och det leder i värsta fall till att några enskilda besökare omhändertas av olika skäl.

LÄS MER
Obama hyllar homosexuellas rättigheter med monument

Den 28 juni 1969 är ett datum som går till historien som en vändpunkt för HBTQ-rörelsen. Polisen har under kvällen infiltrerat stället utan ägarnas vetskap, och en razzia sker strax före klockan halv två på natten. Vanligtvis är en razzia över efter att polisen radat upp besökarna på led, kontrollerat deras ID och sedan kört iväg dem som eventuellt har gripits till polisstationen. Men den här gången går tillslaget inte lika smidigt som vanligt.

Flera av de drygt 200 besökarna gör motstånd, vägrar visa ID och börjar tjafsa emot när poliserna är hårdhänta och närgångna vid visiteringarna. Trots detta är stämningen ändå rätt god utanför Stonewall Inn, där flera hundra personer jublar och hejar när poliserna för ut besökarna. Polisens förstärkningar tar dock längre tid än vanligt, och det ska inte dröja länge innan stämningen på platsen förändras helt och hållet.

Flera personer i folkmassan blev misshandlade när polisen gick lös med sina batonger vid Stonewall Inn 1969.Foto: Everett/Rex Shutterstock

Vändpunkten blir när en kvinna gör kraftigt motstånd efter att ha blivit gripen. Hon sätts i en polisbil, men lyckas vid upprepade tillfällen fly och under tio minuter kämpar hon mot fyra polismän. Hon får ta emot betongslag och misshandlas, samtidigt som hon ropar mot folksamlingen: ”Varför gör ni ingenting?”

Kvinnans utbrott och den bevittnade misshandeln blir gnistan som tänder elden, och folkmassan går nu loss i ett upplopp där ett fåtal poliser ska kontrollera flera hundra personer, som efter år av trakasserier nu ser sin chans att slå tillbaka. Flaskor, mynt och tegelstenar haglar mot poliserna, som bland annat tvingas barrikadera sig inne på Stonewall Inn.

LÄS MER
Glädjetårar när homosexualitet blir lagligt i Indien

Greenwich Village förvandlas till ett slagfält, med Stonewall Inn som huvudsaklig skådeplats. Polisen har svårt att få situationen under kontroll och man utkämpar en katt och råtta-lek med upploppsmakarna, där alla inblandade som jagas bort dyker upp på en annan plats bara minuter senare. Under hela natten pågår upploppet, och det fortsätter nattetid under flera dagar.

Det ska visa sig att upploppet vid Stonewall på allvar triggar igång en organiserad HBTQ-rörelse i USA, som inte är ute efter acceptans i utbyte mot ”assimilering”, eller ”mainstreaming”. Året därpå, på årsdagen av upploppen hålls sedermera den första omfattande Prideparaden i amerikansk historia, ett event som ska sprida sig världen över under kommande decennier.

Ockupationen av Socialstyrelsen

Trots att man i Sverige, relativt sett, har kommit långt i frågan om homosexuellas rättigheter så är läggningen under 70-talet fortfarande klassad som sjukdom. Samma period präglas dock av sexuell frigörelse och en ökad kamp för kvinnors rättigheter. I samband med att eftergymnasiala studier blivit tillgängliga för allt fler under 60-talet börjar kvinnor ta större plats på såväl arbetsplatser som i den allmänna debatten, och detta ska även komma att påverka HBTQ-rörelsen.

Att få bort sjukdomsstämpeln är något som RFSL under flera år har jobbat emot, utan att få politiskt gehör från fler partier än Vänsterpartiet. När dialog inte längre fungerar bestämmer sig därför organisationen för att ta till andra metoder. Flera medlemmar börjar ringa och sjukskriva sig eftersom de ”känner sig lite homosexuella”, och i augusti 1979 tar RFSL det hela ett steg längre – man ska ockupera Socialstyrelsens huvudkontor.

LÄS MER
Debatt: Vi homosexuella män glider på ekonomisk räkmacka

Trots att man tidigare inte fått gehör för att få bort sjukdomsklassificeringen hade riksdagen redan 1973 uttalat att homosexualitet var ”en ur samhällets synpunkt fullt acceptabel samlevnadsform”. Således utmynnar ockupationen av Socialstyrelsen – där 30-40 personer sätter sig och blockerar trappan – inte i några våldsamheter. Polisen dyker förvisso upp på platsen, men eftersom ockupanterna inte agerar våldsamt väljer man att lämna kontoret.

Barbro Westerholm – idag liberal riksdagsledamot, då generaldirektör på Socialstyrelsen –kommer ut för att möta ockupanterna varpå en kommitté utses, som sedan följer med upp på hennes kontor för att föra diskussionerna vidare. Westerholm var redan från första början positivt inställd till förändringen.

– Jag tyckte det var absurt att kärlek mellan två människor skulle betraktas som en sjukdom, har hon i efterhand berättat för Sveriges Radio.

I slutet av september, en dryg månad senare, blir Sverige det första landet i världen att ta bort sjukdomsklassificeringen för homosexuella.

Källor: Forum för levande historia, Sveriges Radio, New York Times, RFSL

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro