ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prins Carl Philip om dyslexin: Det är jättetufft”

Josefin Svenberg · 19 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014

I en exklusiv intervju med Metro berättar prins Carl Philip om sin dyslexi, varför han vill hjälpa till att lyfta frågan och hur diagnosen påverkar honom i dag. Långa mejl… De orkar jag inte läsa. Allt bara flyter ihop”, säger prinsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Både kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria brukar prata öppet om sin dyslexi, medan prins Carl Philip bara har kommenterat sin diagnos i media vid något enstaka tillfälle. Men när han besökte Dyslexiförbundet FMLS i Sundbyberg på måndagen berättade prinsen för Metro om sina läs- och skrivsvårigheter, och hur han tacklade dem under skoltiden.

– När jag gick på Lundsberg kunde lärarna hjälpa mig efter skoltid, till exempel. I dag kan elever med dyslexi få anteckningshjälp via olika datorprogram och appar, det är nästan en självklarhet. Jag fick lösa det på ett annat sätt, genom att prata med mina klasskompisar och om de var schyssta kunde de lämna över sina anteckningar, berättar prins Carl Philip.

– Men när jag läste på Alnarp, som är på universitetsnivå, fick jag digital anteckningshjälp. Den hjälpen finns inte alltid på grundskole- eller gymnasienivå, vilket det kanske borde göra. För det är en enorm hjälp.

Vad var tuffast för prinsen med att ha dyslexi under uppväxten och skoltiden?

– Alla personer, barn som vuxna, som har dyslexi, har det jobbigare. Att läsa en text och hänga med, eller lyssna när en lärare undervisar och kunna ta till sig det – det är tufft. Du känner att du inte riktigt hänger med hela tiden. Man tar genvägar och försöker hitta sitt sätt att lösa det, men man hinner inte alltid med. Det är jättetufft.

Hur påverkas prinsen av dyslexin i dag?

– Långa mejl… De orkar jag inte läsa. Allt bara flyter ihop. Det är sådana vardagliga grejer som gör det svårt.

Efter besöket hos Dyslexiförbundet FMLS – hur ser prinsen att ni kan hjälpa till att lyfta frågan?

– Det är precis som du säger, att jag kan lyfta frågan. När jag gick i skolan så började dyslexi uppmärksammas, men sedan har det dalat lite, och nu kan jag försöka hjälpa till att lyfta frågan igen, säger prins Carl Philip.

– Jag tycker att kunskapen om dyslexi kan bli bättre. Framför allt så att lärare och föräldrar blir bättre på att uppmärksamma om ett barn har svårigheter och tänka att det kanske finns en speciell anledning, till exempel dyslexi, så att han eller hon kan få hjälp. Det finns så mycket hjälp att få i dag.

LÄS MER: ”Ett lotteri om man får hjälp med dyslexi”

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro