ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prins Daniel ska lära barnen att åka tunnelbana och stå i kö: "Viktigt att låta barnen vara i alla miljöer"

Hugo Ewald · 2 Jun 2017
Uppdaterad 2 Jun 2017
I intervjun berättar prins Daniel också om vikten av att vara engagerad i sina barns fritidsaktiviteter.

I intervjun berättar prins Daniel också om vikten av att vara engagerad i sina barns fritidsaktiviteter. Foto: Kungahuset


Prins Daniel vill att prinsessan Estelle och prins Oscar ska lära sig vardagliga saker, som att åka tunnelbana och stå i kö. Det berättar prinsen i en intervju med DN. "Att vara med sina barn är det bästa som finns. Jag tycker också att det är viktigt att låta barnen vara i alla miljöer", säger prins Daniel.

klar

Artikellänk är kopierad

Prins Daniel har sedan han blev en del av kungafamiljen för sju år sedan hunnit med mycket. Framför allt har den före detta gymägaren gjort sig känd för sitt engagemang för barn och ungas hälsa, som bland annat tagit sig uttryck genom den ideella organisationen Generation Pep.

I en intervju med Dagens nyheterberättar han om engagemanget och organisationen, som nyligen gett ut en bok i serien Saga-sagor; ”Fiffiga kroppen och finurliga knoppen”. Boken, som prins Daniel menar att prinsessan Estelle älskar, kommer att delas ut till alla 4–5-åringar i Stockholm.

— Jag tycker att det är ganska tydligt att jag kan samla och ena en massa starka krafter i en gemensam strävan mot att förbättra exempelvis folkhälsan. Vi vill att alla barn i Sverige ska få möjlighet att röra sig sextio minuter per dag. Om vi kan få till det skulle vi förändra folkhälsan otroligt mycket, säger prins Daniel i intervjun.

I intervjun berättar prins Daniel också om vikten av att vara engagerad i sina barns fritidsaktiviteter. Bland annat går familjen på AIK-matcher tillsammans och är mycket i naturen. Prinsen menar också att han tycker det är viktigt att låta barnen vara i alla sorters miljöer, trots att de är en del av kungafamiljen.

– Att vara med sina barn är det bästa som finns. Jag tycker också att det är viktigt att låta barnen vara i alla miljöer. Man ska veta hur tunnelbanan funkar och hur det är att åka buss och hur det är att stå i kö och hur det är att känna den här passionen som finns inom idrottsrörelsen när det är match och Black Army sjunger för full hals. Det är något som jag inte vill att de ska gå miste om, säger han till DN.

I arbetet med Generation Pep har prins Daniel också kommit att bli allt mer engagerad i frågor som rör klasskillnader inom vården. Som tonåring fick prinsen veta om att han hade en medfödd sjukdom, en sjukdom som i maj 2009 ledde till att hans pappa Olle Westling donerade en njure till honom.

I sitt arbete har Westling tagit intrycket av en studie med namnet Scapis. Studien, som kartlägger förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar och lungsjukdomar, visar att de som bor i områden med låga socioekonomiska förutsättningar har dubbelt så hög risk att drabbas av depression, hjärtinfarkt, kol och stroke.

– I Sverige? I dag? Beroende på var man är född? Det är så otroligt orättvist. Och det här är ju en del av mitt engagemang för den här frågan. Vi kan inte ha det så här. Vi måste med gemensamma krafter försöka förändra det. Alla måste fråga sig hur de kan vara med och bidra, säger prinsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro