ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Prins Daniels uppmaning efter olympiaden: "Alla barn ska få möjlighet att röra på sig"

David Peterson · 5 Okt 2017
Uppdaterad 18 Okt 2017

Prins Daniel hann både skjuta pilbåge och utmana judomästare när han deltog under skolversionen av Special olympics i Stockholm. Besöket var viktigt för prinsen som vill uppmuntra alla barn och ungdomar att röra på sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Judo, innebandy och bågskytte – det var några av sporterna prins Daniel prövade på under Special olympics school day, ett evenemang för barn och ungdomar med utvecklingsstörning.

På judomattan mötte prinsen starkt motstånd i judomästaren Daniel Anglen, som tog guld i Special olympics 2015.

– Han har ju aldrig kört judo men han var stark ändå. Första gången vi brottades vann jag men andra gången vann han, säger Daniel Anglen.

När Prins Daniel tog på sig judodräkten och klev ut på mattan kände han direkt att han kanske tagit sig vatten över huvudet.

– Jag ångrade mig direkt när jag tog tag i Daniel. Han kändes riktigt stark, säger prins Daniel.

Prinsen dunkade i golvet både en och två gånger och när han tog sig an nästa utmaning blev resultatet bara knappt bättre. Vid pingisbordet utmanade prins Daniel flera av idrottsdagens deltagare. Fjortonåriga Elvira Arvinder blev inte imponerad av de kungliga skruvarna och smasharna.

– Han måste hem och träna mer på pingis. Han var inte med på särskilt många bollar, säger hon.

Men trots de svidande förlusterna är prinsen glad över sin medverkan.

– Det är ett superbra initiativ. Det är väldigt centralt att alla barn får möjlighet att röra på sig. Alla barn och ungdomar behöver röra på sig minst 60 minuter varje dag. Tyvärr är det allt för få som kommer upp i de mängderna, säger han.

Men träningen behöver inte handla just om idrott, enligt prins Daniel.

– I grunden handlar det om att hitta rörelseglädje, det kan vara inom idrott men man kan lika gärna gå ut i skogen eller till en lekpark. Det behöver inte vara idrott utan handlar om rörelse men idrotten är ett bra sätt att röra på sig om man tycker det är kul, säger han.

pil
Special omlympics

Är breddidrott för personer med utvecklingsstörning. Tävlingarna inom Special Olympics ger tävlingsmomentet en möjlighet att – oavsett förmåga – visa sitt rätta jag genom att göra sitt bästa.

Källa: Svenska Parasportförbundet

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro