ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prins Harry och Meghan Markles bröllop – här är allt du behöver veta

Natalie Demirian · 17 Maj 2018
Uppdaterad 17 Maj 2018

Foto: IBL


Nåja, vad är en bal på slottet ... Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig och dötrist och tråkig och alldeles … alldeles underbar”. Håller du med Askungen? Läs dig i så fall vidare till allt du behöver veta inför årets mest omtalade bröllop mellan prins Harry och Meghan Markle.

klar

Artikellänk är kopierad

Här och då äger bröllopet rum

Lördag den 19 maj är det stora datumet och bröllopet äger rum i St George’s Chapel i Windsor Castle, en plats där flera brittiska kungabröllop har ägt rum tidigare.

Inuti kapellet ligger flera brittiska kungligheter begravda, bland andra drottningens föräldrar och hennes syster, prinsessan Margaret. Det är också den planerade platsen för drottning Elizabeths sista vila, enligt The Guardian.

De 600 gästerna förväntas anlända till platsen kring 12.00 och själv vigseln äger rum klockan 13.00. Efter vigseln åker brudparet i kortege med häst och vagn, som sig bör.

Så träffades prins Harry och Meghan Markle

Paret träffades på en blinddejt arrangerad av en vän sommaren 2016. Det ryktas om att den gemensamma vännen är modedesignern Misha Nonoo. Ett annat namn som har dykt upp i sammanhanget är Violet von Westenholz, som jobbar inom pr. Men än är det ingen som har bekräftat vem vännen egentligen är.

Efter blinddejten bestämde sig paret för att träffas redan dagen därpå, och fyra veckor senare, efter bara två dejter, lyckades Harry övertala Meghan om att åka på semester med honom till Botswana, skriver BBC.

Den 27 november 2017 gick paret ut med att de hade förlovat sig.

Det här är Meghan Markle

Meghan Markles fullständiga namn är Rachel Meghan Markle och hon är 36 år gammal. Hon föddes den 4 augusti 1981 i Los Angeles och är en amerikansk skådespelare.

Hon är mest känd som rollfiguren Rachel Zane i den amerikanska advokatserien ”Suits”, men har även synts i filmer som ”Remember me” och ”Horrible bosses”. I november meddelade hon att hon lägger skådespelarkarriären på hyllan för att fokusera på sina plikter som brittisk kunglighet och på välgörenhet. Dessutom har hon slutat blogga och raderat sitt Instagram-konto. Inför bröllopet behövde hon bli brittisk medborgare och hon har döpts in i statskyrkan The church of England.

Hon har tidigare varit gift med filmproducenten Trevor Engelson, mellan 2011 – 2013.

Familj: Pappa Thomas Markle, mamma Doria Ragland och halvsyskonen Samantha Grant och Thomas Markle Jr.

Det här är prins Harry

Prins Harry av Wales fullständiga namn är Henry Charles Albert David. Han är 33 år gammal och föddes den 15 september 1984 i London, England.

Prins Harry är på plats nummer sex i den brittiska tronföljden. Före honom är pappa prins Charles, storebror prins William och Williams tre barn George, Charlotte och Louis.

Familj: Pappa prins Charles, mamma prinsessa Diana (dog år 1997 när Harry var 12 år gammal), storebror prins William.

De här är inbjudna

Exakt vilka som har fått en av de totalt 600 inbjudningarna till bröllopet är fortfarande hemligt, samma sak gäller skaran på 200 personer som senare är inbjudna till bröllopsfesten.

Vad vi däremot vet är att paret Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May inte finns bland de inbjudna. Reuters skriver att brudparet befinner sig så pass långt ner i tronföljden att de inte behöver bjudna in diverse politiker. Det brittiska hovet har också bekräftat att paret Obama inte heller är inbjudna, trots att de ska vara privata vänner till prins Harry. Enligt uppgifter till The Guradian ska de däremot ha en träff efter bröllopet. Ingen från den svenska kungafamiljen är inbjuden.

Källor inom den brittiska kungafamiljen säger, enligt The Telegraph, att gästlistan är begränsad till personer som brudparet har en personlig relation med.

Bland de kända personerna som är inbjudna ryktas det om att bland andra David och Victoria Beckham, och även andra tidigare Spice Girls-medlemmar, som Geri Halliwell och Emma Bunton. Tennisproffset Serena Williams och skådespelaren Piryanka Chopra och flera skådespelare från ”Suits” sägs också ha fått inbjudningar, likaså Sir Elton John och talkshowvärden James Corden. Men, än så länge är inget bekräftat.

Här kan du följa vigseln

Tillhör du en av dem som snopet letat i brevlådan efter en bröllopsinbjudan som måste ha kommit på villovägar på grund av, säg, Postnord? Misströsta inte! Du kan enkelt följa festligheterna hemifrån tv-soffan i all bekvämlighet.

Både SVT1 och TV4 och motsvarande play-tjänster direktsänder från vigseln. SVT börjar sin direktsändning klockan 12, medan TV4 inleder bröllopssändningen i ”Nyhetsmorgon” 11:30. Själva bröllopsfesten senare får tv-tittare världen över tyvärr inte ta del av. Inte helt oväntat.

Skandaler och kontroverser kring paret och bröllopet

Harrys oro över Meghans säkerhet i början på förhållandet:

I samband med att det brittiska kungahuset till slut bekräftade prins Harry och Meghan Markles relation slog hovet tillbaka mot de trakasserier som Meghan Markle utsatts för. I ett pressmeddelande skriven av prins Harrys talesperson på uppdrag av prinsen står det att Meghan Markle har utsatts för övergrepp och trakasserier, och bland de exempel som tas upp är att hon smutskastats på ett tidningsomslag och att hon har utsatts för ”sexism och rasism av sociala medier-troll och artikelkommentarer”. Det står också att prins Harry är orolig för hennes säkerhet.

Meghan Markles familjeskandaler:

Meghan Markles pappa Thomas Markle skulle leda henne fram till altaret på lördag, men nu säger han att han inte kommer att närvara. Detta på grund av två anledningar. Hans hälsotillstånd samt att han inte vill skämma ut den brittiska kungafamiljen.

Thomas Markle ska nyligen ha fått en hjärtattack, och genomgick en hjärtoperation för några dagar sedan.

Dessutom avslöjades det nyligen att han mot betalning har iscensatt paparazzi-bilder där han ”förbereder sig” inför bröllopet. Tanken ska ha varit att vända de negativa rubrikerna om honom i brittisk press till positiva, och att det inte handlade om pengarna, säger han till TMZ. Han säger att han djupt ångrar bilderna.

I ett uttalande från Kensington Palace ber brudparet om förståelse och respekt för Thomas Markle.

Men det är inte bara pappan som skapar rubriker. Meghan Markles båda halvsyskon har kommit med det ena uttalandet efter det andra om sin halvsyster och den brittiska kungafamiljen. Ingen av dem är inbjuden till bröllopet och Meghan Markle ska inte ha haft någon kontakt med dem på många år.

I ett brev till prinsen, som tidningen InTouch har tagit del av, skriver halvbrodern Thomas Markle Jr att bröllopet är ”Det största misstaget i de kungliga bröllopens historia” och att Meghan Markle inte är rätt kvinna för honom. Thomas Markle Jr har tidigare gripts av polis för att ha pistolhotat sin flickvän.

Hennes halvsyster Samantha Grant låter sig ofta intervjuas om Meghan Markle och har nyligen erkänt att det var hennes idé att hennes pappa skulle ta de iscensatta paparazzi-bilderna. Dessutom skriver hon på en bok om sin halvsyster.

Prins Harrys tidigare skandaler – utklädd till nazist:

Nazist-skandal, nakenskandal, slagsmål … Prins Harry har fyllt en hel del löpsedlar genom åren, till skillnad från sin städade storebror prins William.

Det var år 2005 som prins Harry, då 20 år gammal, var iklädd nazistuniform och hakkorsarmbindel på en maskerad. Något han bad om ursäkt för. ”Jag är mycket ledsen för om jag har upprört någon. Det var ett dåligt val av kostym och jag ber om ursäkt”, lät det. Året innan hamnade han bland annat i bråk med fotografer.

År 2012 festade han naken i sin VIP-svit när han och hans vänner spelade strippbiljard. Nakenbilderna spreds som en löpeld. Listan över prins Harrys skandaler kan göras lång (strippklubbar, fylleslag och hårt festande bland annat), men på senare år har han lugnat ner sig rejält och är i dag både populär och omtyckt av folket.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro