ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prinsessan Madeleine kritiseras för dubbla roller

Anders Göransson · 22 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014

Det blåser kring prinsessan Madeleine och hennes engagemang i maken Chris O'Neills företag. – Det här är ingenting kungafamiljen ska hålla på med, säger juridikprofessorn Joakim Nergelius till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Christopher O'Neill och prinsessan Madeleine på Sollidens slott 13 juli 2013.
Christopher O'Neill och prinsessan Madeleine på Sollidens slott 13 juli 2013.Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT

Den tyska tidningen Bunte avslöjade på torsdagen att prinsessan Madeleine gått in som vice ordförande i två av makens amerikanska bolag, som är verksamma i finanssektorn. Under dagen meddelade hovet att hon dessutom äger fem procent i vardera bolaget.

Enligt Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt vid Örebro universitet, är grundlagen inte tydlig när det gäller kungafamiljens affärsengagemang. Däremot finns etiska regler och praxis, som innebär att man som potentiell tronföljare ska vara oberoende och inte kunna påverkas av utomstående intressen.

– Det är därför kungahuset har ett stort apanage – de ska inte behöva tjäna pengar ute på den öppna marknaden.

Tysk press spekulerar nu i att prinsessan Madeleines affärsengagemang är ett första steg mot att avsäga sig prinsesstiteln och sin plats i tronföljden.

Enligt Nergelius är det inte delägandet som är problematiskt, utan styrelseuppdraget, eftersom det torde innebära att hon tar aktiv del i skötseln av företaget.

– Frågan är hur hon tänker sig framtiden. Men så länge hon teoretiskt kan bli Sveriges statschef så är det inte lämpligt att hon sitter i styrelsen för kommersiella företag.

Han påminner om att prins Daniel, när han fick sin titel, avslutade sin kommersiella verksamhet, och att Chris O'Neill avböjde att bli prins just för att kunna fortsätta bedriva affärsverksamhet.

Hovet skriver i ett pressmeddelande att prinsessan Madeleines ägande inte ger rätt till vinstutdelning i bolagen, att hon inte är anställd av bolagen och inte ägnar sig åt affärsverksamhet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro