ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prinskorv och sill – en god affär för krögarna

Johanna Ohlson · 17 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Enkla råvaror gör julborden lönsamma – drar in 3 miljarder

klar

Artikellänk är kopierad

December är den månad svenskarna går på restaurang flest gånger. Men inte för att äta hummer eller oxfilé. I december är det korv, köttbullar och sill som gäller. Julborden är en oerhört viktig inkomstkälla för Sveriges krögare. Enligt Björn Arnek branschekonom på Sveriges hotell- och restaurangägare, kan det röra sig om upp till 3 miljarder som krögarna drar in på julbufféerna.

– Det är svårt att säga exakt, men mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att det rör sig om mellan 2,5 och 3 miljarder. Julborden är en väldigt viktig inkomstkälla för många restauranger. December är en dålig turistmånad men är ändå den månad då restaurangerna går som bäst.– De siffrorna brukar följas åt. Bra turistmånader brukar vara bra restaurangmånader. Men december är undantaget och julborden är förklaringen, säger Björn Arnek. 

Trots att råvarorna på julbordet är relativt billiga kan det bli ganska dyrt för restaurangbesökaren. Något som Björn Arnek förklarar med den stora efterfrågan.  – Priset bestäms ofta utifrån just efterfrågan och folk är beredda att betala de pris som är.

Och någon tendens på att vi skulle tröttna på julborden finns inte.– Trenden är att intresset för julbord håller i sig eller möjligtvis ökar något. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro