ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Priserna i kollektivtrafiken fördubblade

Maria Forsström · 23 Feb 2014
Uppdaterad 23 Feb 2014
Priserna i kollektivtrafiken fördubblade

Priserna i kollektivtrafiken fördubblade Foto: TT


Det blir allt dyrare att resa kollektivt i Sverige. I genomsnitt har priserna nästan fördubblats sedan 1995, fyra gånger mer än konsumentprisindex. Det rimmar illa med visioner om minskade klimatutsläpp.

klar

Artikellänk är kopierad

Priserna för svensk kollektivtrafik har ökat fyra gånger snabbare än konsumentprisindex. Det visar en undersökning som SVT har gjort.

Jämförelsen gäller månadsbiljetter vars priser stigit med 96 procent sedan 1995, samtidigt som konsumentprisindex bara ökat med 24. Inte ens bensinpriset har stigit lika mycket – den ökningen stannar på 90 procent.

Göran Tegnér, expert på kollektivtrafik, har gjort en jämförelse mellan kostnaderna för olika långa sträckor med bil och med olika typer av biljetter och kommit fram till att bilen ganska ofta är billigare, särskilt för korta sträckor – där det är som sämst för klimatet.

Enligt trafikforskaren Karl Kottenhoff på Tekniska Högskolan finns också en internationell tumregel som säger att när priset på kollektivtrafik ökar med 10 procent minskar resandet med 3.

Siffrorna rimmar illa med politikernas vision att minska klimatutsläppen.

– Om kollektivtrafiken var konkurrenskraftig då så har det ju blivit allt sämre för varje år på grund av alla prisökningar, säger Göran Tegnér till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro