ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Priserna ökar – mer än på 15 år

Anders Göransson · 16 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Dyrare mat, högre bensinpris, stigande bokostnader – priserna stiger snabbare än på 15 år. Inflationsspöket är tillbaka och kostar hushållen tusentals kronor per år.

– För konsumenterna blir det som en skattehöjning. Det drar undan köpkraft eftersom det blir dyrare i matbutikerna och mindre över för att köpa annat. Både livsmedel och bensin är ju svårt att avstå från, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.Under mars steg inflationstakten till 3,4 procent, mätt som förändring av konsumentprisindex (KPI) under de senaste tolv månaderna. Det är den högsta inflationssiffran sedan 1993, med undantag av december i fjol, då ökningstakten var en tiondels procentenhet högre.Matpriserna ökade med 7,3 procent. Det beror både på ökad internationell efterfrågan och på misslyckade skördar i fjol.– Mjölpriset har stigit med 26,4 procent på ett år, pastapriset med nästan 22 procent, säger Peter Nilsson på Statistiska centralbyrån, som mäter KPI.Den rekorddyra oljan har lett till ökade transportkostnader. Kostnaderna för att använda lokaltrafiken ökade med 14 procent.Dyrare boende, framför allt beroende på högre räntekostnader, står för nästan en tredjedel av prisuppgången.Riksbanken har som mål att hålla inflationen kring 2 procent per år, med tolerans för 1 procentenhet uppåt eller nedåt.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro