ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Priserna ökar: Så mycket kostar det att bo i andrahand

Linnea Gustafson · 5 Maj 2017
Uppdaterad 5 Maj 2017

Foto: Fredrik Sandberg TT/Skärmdump blocket.se


Priserna för en andrahandslägenhet i Stockholm är skyhöga och har ökat med sex procent på ett år. För en etta ligger genomsnittshyran efter första kvartalet av 2017 på 8 785 kronor enligt statistik från Blocket. De höga hyrorna är ett resultat av den stora bostadsbristen i storstäderna, menar analytikern Joel Jönsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns gott om andrahandsannonser, men de är dyra. I skrivande stund finns 11 343 bostäder för uthyrning på Blocket, varav flera av dem avser del i lägenhet eller inneboende i rum. Allra flest annonser finns i Stockholm – 2 938 stycken.

Statistiken från Blocket över 2016 (del i lägenhet eller inneboende exkluderade) visar att medelhyran för en andrahandsetta som hyrs ut i Stockholm ligger på 8 525 kronor i månaden. Det är en ökning med sex procent från året innan då medelhyran var 8 010 kronor. Innanför tullarna är den ännu högre.

– I storstäderna ökar det mest. Göteborg har gått starkt och Malmö börjar komma nu. Det är där bostadsbristen är störst som prisökningarna sker. Man måste prioritera bostaden högre i dag än övrig konsumtion, säger Joel Jönsson, marknadsanalytiker på Prognoscentret som specialiserar sig på fastighetsmarknaden.

Ökat 76 procent på sex år

På sex år har andrahandshyrorna i Stockholm ökat med 76 procent för ett rum och kök. I Göteborg och Malmö ligger motsvarande siffra på 44 respektive 29 procent.

Enligt uppgifter från Svensk Mäklarstatistik som Metro tagit del stämmer ökningen överens med priskurvan för slutpriserna på bostadsrätter. Kurvorna (i exemplet 1 rum och kök) är nästan identiska mellan 2015 och 2016.

Prisutvecklingen för andrahandshyror i jämförelse med slutpriser på bostadsrätter i Stockholm

Källa: Blocket, Svensk Mäklarstatistik

Att kurvorna följer varandra är rimligt, tycker Joel Jönsson. Det finns inga exakta uppgifter, men det kan antas att majoriteten av andrahandskontrakten gäller bostadsrätter.

– Det är ju helt andra regler för att hyra ut i andra hand på bostadsrättsmarknaden än om du har ett hyreskontrakt. Det är många som vill att det ska bli enklare att hyra ut på hyresrättsmarknaden i andrahand, men nu lutar det mer mot att besiktningsskyddet ska stärkas.

Det innebär att fler väljer att inte hyra ut sin hyresrätt för att de inte tjänar på det.

– Har du hyresrätt kan du inte ta pengar emellan och i och med att många hyresrätter har väldigt låga hyror tycker många att det inte är värt att hyra ut och låter lägenheter stå tomma – vilket också bidrar till den lägenhetsbrist vi har i dag, säger Joel Jönsson.

Genomsnittlig hyra för en etta i andrahand 2010-2016

Källa: Blocket

Han uppskattar att det kommer byggas 70 000 bostäder i landet och att 2017 kommer bli ett rekordår i modern tid.

– Det kommer byggas mer och mer vilket är en effekt av höga priser, låg ränta och att det inte finns så stort bestånd.Efterfrågan är större än utbudet – då ökar det. Men det gäller att ekonomin håller i sig.

När det gäller slutpriserna på bostadsrätter ser analytikerna att det börjar lugna ner sig genom amorteringskrav, egen insats på 15 procent och skuldkvotstaket som bankerna tillämpat.

– Allt sådant har en dämpande effekt och framöver tror jag att det kommer bli en lugnare takt i prisökningen vad gäller nya bostäder.

Genomsnittligt slutpris per kvm för en bostadsrätt med 1 rum och kök

Källa: Svensk Mäklarstatistik

pil
Om statistiken

• Statistiken Metro tagit del av vad gäller andrahandslägenheter har tagits fram av Blocket.

• Uppgifterna om slutpriser på bostadsrätter har tagits fram på förfrågan av Metro av Svensk Mäklarstatistik.

• Vad gäller andrahandsmarknaden är den bredare än vad Blocket kan visa i sin statistik. Det finns fler sajter som förmedlar andrahandskontrakt och många uthyrningar sker även via privata kontakter och sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro