ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Priserna på kaffebönor rekordlåga: "Det är onödigt"

Gunnar Harrius · 16 Nov 2018
Uppdaterad 16 Nov 2018

Foto: Unsplash


Priset på kaffebönor har nått rekordlåga nivåer under hösten. Goda nyheter för konsumenter och för tillverkare. Men de låga priserna är ohållbara på sikt, menar kaffechefen Ulf Lindvall.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulf Lindvall, VD för Lindvalls kaffe, tjänar egentligen på de låga råvarupriserna på kaffe. Han köper obehandlade bönor, förädlar dem, och säljer färdigt kaffe. Ju billigare han kan köpa dem, desto bättre, men han menar att de låga priserna inte är bra.

– Priserna är alldeles för låga. Bönderna kommer att få det svårt att klara sig, säger han.

De låga priserna är en effekt av de stora skördarna i Brasilien de senaste åren. Men eftersom råvaran kaffe är börsnoterad blir det lätt stora svängningar, vilket leder till att bönderna inte har råd att ta hand om bönorna. Detta leder till ett underskott på kaffe, och då svänger marknaden upp igen.

– Odlarna har jättebekymmer nu. Man handplockar bären, och skulle vi ha svenska lönevillkor på det så skulle kaffe kosta 400 kronor kilot, säger Ulf Lindvall.

I år har råvaran kaffe varit nere på under en dollar per pound, vilket gjort det omöjligt för bönderna att återinvestera i sina plantage, och många har valt att odla andra grödor.

Ulf Lindvall menar att när priserna stiger igen så kommer de börja odla kaffe igen, men det tar tre år för en kaffeplanta att ge frukt, och det är omöjligt att veta hur priserna kommer att ligga då.

– I dag tror jag inte du kan hitta många drycker som du kan servera så billigt som kaffe i dag. Det är onödigt, säger Ulf Lindvall.

klar

Artikellänk är kopierad

Gunnar Harrius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro