ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Priset för ett paket kondomer: 6 000 kronor

Emma Kirkhoff · 5 Feb 2015
Uppdaterad 5 Feb 2015
I Venezuela säljs ett paket kondomer för över 6 000 kronor på auktion.

I Venezuela säljs ett paket kondomer för över 6 000 kronor på auktion. Foto: AllOverPress


I Venezuela tvingas människor köa för att köpa svindyra kondomer. Priset för ett paket ligger nu på 755 dollar – över 6 000 svenska kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Sjunkande oljepriser har gjort att Venezuela lider brist på flera vanliga konsumentprodukter, som socker, mjöl, blöjor, deodorant, kyckling och mediciner.

Och nu har även kondomer blivit en raritet. 

– Landet är så fullt av problem att vi nu till och med måste köa för att ha sex. Det här är ett nytt lågvattenmärke, säger 31-årige Jonatan Montilla till Bloomberg.

Venezuela är en stor exportör av olja och är ett av tolv oljerika länder som är medlem i OPEC, en internationell organisation som ska stabilisera oljetillgången i världen. 

När oljepriset i världen har sjunkit så mycket den senaste tiden har Venezuelas ekonomi också försämrats kraftigt. Därför har landet nu inte lika mycket pengar för att importera produkter till dagligvaruhandeln. 

Kondomer och andra preventivmedel började sina på hyllorna redan i december. I januari gick det inte att få tag i kondomer på tio av huvudstaden Caracas mest centrala apotek.

På auktionssajten MercadoLibre ska ett paket med 36 kondomer av märket Troja numer gå för omkring 755 dollar – drygt 6 200 svenska kronor – enligt Bloomberg. 

Även lagret av AIDS-mediciner, p-piller och akuta p-piller är lågt i landet.

Abort är förbjudet i Venezuela och problemen med tonårsgraviditeter är stora. Landet är dessutom ett av länderna i Sydamerika som är hårdast drabbat av HIV.

Nu befarar myndigheterna att problemen med HIV ska öka. 

– Utan kondomer kan vi inte göra någonting. Den här bristen hotar preventionsprogrammen i hela landet, säger Jhonatan Rodriguez, generaldirektör för organisationen StopVIH, till Bloomberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro