ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Priset för Iphone 3G i Sverige: X, Y och Z kr

Kristoffer Rengfors · 26 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Iphone 3G släpps i Sverige och resten av världen den 11 juli. Nu har Telia släppt information om de abonnemang som kommer att följa med telefonen. Tre olika abonnemang kommer att säljas med telefonen och priset är ännu skrivet till x, y och z kronor. Prisbilden för telefonen är med andra ord allt annat än glasklar. De tre abonnemangen benämns iMini, iMidi och iMaxi. iMini x kronor, 100 fria minuter samtal, 100 fria sms, 100 mb fri datatrafik samt x kronor för telefonen.iMidi y kronor, 250 fria minuter samtal, 250 fria sms, 250 mb fri datatrafik samt y kronor för telefonen.iMaxi z kronor, 1000 fria minuter samtal, 1000 fria sms, 1000 mb fri datatrafik samt z kronor för telefonen.

Telias presstjänst vill inte avslöja om prismodellen är ett bevis i dåliga matematikkunskaper eller om det är så att en telefon med exempelvis iMini kommer kosta först X kronor vid inköp och sedan lika mycket i månaden. Med den modell Telia anger på sin hemsida skulle priset kunna vara exempelvis 2000 kronor vid köp och sedan 2000 kronor i månaden om X då antas vara 2000 kronor. Ett mer rimligt antagande är förmodligen att X för telefonkostnad inte är samma X som för månadskostnad vilket även antyds av Telias presstjänst.

Enligt vad Metro Teknik erfar från källor hos Apple-återförsäljare i Sverige lär det dröja länge innan telefonen säljs någon annanstans än hos Telia Sonera. Iphone kommer som det ser ut i nuläget enbart att säljas i Telias butiker och via Telias hemsida. Traditionella Mac-butiker får snällt vänta.Metro Teknik kan även berätta att den gräns för datatrafik som anges i Telias största abonnemang iMaxi inte är särskilt svår att surfa upp med en Iphone. Även med en äldre edge-modellen är det relativt enkelt att nå den maxgräns på fem gigabyte per månad som finns i Telias abonnemang Fastpris. Även med det största och med allra största sannolikhet dyraste abbonemanget kommer alltså den som tänker utnyttja telefonens potential att få betala extra för datatrafik.

Som en jämförelse kan nämnas att den här sidan med bilder men utan annonser väger 1,2 megabyte. Med minsta abonnemanget går det alltså inte att besöka särskilt många webbsidor innan användaren når datatrafiksgränsen. Datatrafik utöver den som ingår i abonnemanget kostar 20 kronor per megabyte eller max nio kronor per dygn.

Iphone kommer att säljas även med andra Telia-abonnemang än de tre nämnda ovan, men några prisuppgifter finns inte. Telia säljer bara en Iphone per abonnemang och rekommenderar alla som inte tänker teckna något av de tre speciella Iphone-abonnemangen att även teckna avtal för fast datatrafik.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro