ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Priset på aids-medicinen sänks – från 750 till 1 dollar per tablett

Philip Ottosson · 23 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015
Martin Shkreli chockade världen i september när han höjde priset på aids-medicin. 

Martin Shkreli chockade världen i september när han höjde priset på aids-medicin.  Foto: Nora Lorek, Cynthia Goldsmith/TT


Det var i september i år som den unga finanshajen Martin Shkreli chockhöjde priset på aids-medicinen Daraprim till 750 dollar per tablett. Händelsen fick stor uppmärksamhet och Shkreli kritiserades skarpt för sin sanslösa girighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Men nu har Shkreli blivit utkonkurrerad. Läkemedelsföretaget Imprimis Pharmaceuticals Inc har meddelat att de kommer att börja sälja läkemedlet Daraprim för 0,99 dollar per tablett, detta rapporterar AP.

► LÄS MER: Finanshaj köpte upp aids-medicin – höjde priset med 5 500 procent

När Shkreli höjde priset på läkemedlet kritiserades han skarpt av det amerikanska infektionssjukdomsförbundet och HIV-medicinsföreningen som kallade prishöjningen för oförsvarbar.

Men enligt Martin Shkreli skulle pengarna gå till att utveckla läkemedlet och han ansåg att kritiken mot honom var orimlig.

► LÄS MER: Hiv-positiva Tom, 28, ratades på dejtingapp – här är hans svar

Läkemedlet Daraprim används mot infektionssjukdomen toxoplasmos, som kan ge livshotande skador på bebisar vars mödrar smittas under graviditeten, och även människor med nedsatt immunsystem, som patienter med aids och vissa typer av cancer.

klar

Artikellänk är kopierad

Philip Ottosson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro