ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prisnivån kräver mer än bukfylla

Björn af Kleen · 21 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Maten är det som får lida av Debasers osnobbiga attityd, Björn af Kleen får känslan av att kockarna inte är riktiga kockar.

Maten är det som får lida av Debasers osnobbiga attityd, Björn af Kleen får känslan av att kockarna inte är riktiga kockar. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

Debaser HumlegårdenUTESERVERING. Med sina söta servitriser, sympatiska sound­track och sitt somriga läge i Humlegårdens nordöstra hörn är det svårt att tycka direkt illa om Debasers senaste expandering: en uteservering med ordentlig meny på Östermalm.

Köket är inhyst i en bedagad husvagnsliknande byggnad med uppslagna luckor. Publiken, nedklädda öldrickare som igenkännande stampar foten när Marcus Krunegård strömmar ur högtalarna, har mindre hävdelsebehov än den som fyller Stureplansrestaurangen mittemot Anglais i Humlegårdens södra del. Stämningen på­minner lite om den i PJ Jersilds 70-talsklassiker ”Barnens Ö”, där berättarjaget Reine slår sig i slang med en hippieaktig amatörteater i just Humlegården: ljuv sommarlovsdekadens.

Det finns emellertid alltid två sidor av amatörism: och maten är det som får lida i Debasers osnobbiga attityd till krögeri. Menyn är grovt överprissatt i förhållande till rätternas utförande. Jag får en känsla av att kockarna inte är riktiga kockar: hamburgaren (jag åt laxburgaren, det finns också en vegetarisk och en chili) är liksom biffen stekt och serverad utan omsorg.

Min sparrisförrätt (90) var inlindad i parmaskinka som hade krullat ihop sig på ett överstekt vis i hörnen. Kakorna efter maten var kylskåps­kalla (20). Biffen var mättande men stabbig på hemma­gjort vis. Det är mat för en vägkrog utan stammisar, vilket man kan ha överseende med på en rockklubb, om det inte vore så att biffen kostade 250 och hamburgarna 165. Svenska semesterfirare har tryckt i sig så många burgare med fantasifulla epitet (hamn-, seglar-, skärgårds-) att Debasers prisnivå förpliktigar till mer än bukfylla.

Jag har upptäckt ett nytt slags skamlöshet i uteserverings-Sverige. Jag har som följd av upptäckten formulerat ett byråkratiskt förslag till den tillståndsmyndighet som uppenbarligen är mycket noga med allt utom matens kvalitet: Sätt en statlig priskvot vid 125 kronor för halvdana hamburgare.

VAR SKA VI ÄTA I KVÄLL? – ALLA METROS KROGRECENSIONER SAMLADE HÄR

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro