ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prisras på bostäder

TT · 21 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Finanskrisen satte fart på prisfallet på bostadsmarknaden under tredje kvartalet, visar bolåneföretaget SBAB:s mäklarbarometer.

Prisnedgången gäller främst bostadsrätter i Stockholm och prisfallet fortsätter.

Närmare 90 procent av de drygt 200 tillfrågade mäklarna tror att priserna på bostadsrätter har sjunkit under tredje kvartalet.Förklaringen är finanskrisen och de höga boräntorna. Det tar allt längre tid för säljare och köpare att komma överens, varför utbudet på bostadsmarknaden ökat kraftigt sedan i våras.- Bostadsrättsmarknaden i Stockholms har försvagats mest, men det är nedåt även i Göteborg och Malmö, säger SBAB:s chefekonom Tomas Pousette.Det handlar om ett prisfall för bostadsrätterna under tredje kvartalet på i snitt 10 procent och sannolikt mer i Stockholm, jämfört med tredje kvartalet förra året.

Fortsatt prisfall- Och prognoserna för fjärde kvartalet är de mest negativa vi sett sedan vi sett sedan vi började med våra mätningar 2005, säger Tomas Pousette.SBAB-enkäten gjordes i månadsskiftet september/oktober när hela havet stormade på finansmarknaderna och börserna rasade.Därför befarar mäklare som TT talat att bostadsrättspriserna faller med upp mot 20 procent i år och kanske med ännu mer i Stockholm under resten av året.Prisfallet på småhus har varit mer blygsamt under tredje kvartalet. En majoritet av mäklarna tror att priserna fallit något i hela riket och att prisnedgången är störst i Stockholm.- Och även här ser vi att en majoritet av mäklarna tror på fortsatt fallande småhuspriser under resten av året, säger Tomas Pousette.

Det hänger på räntanDe höga räntorna och lågkonjunkturen börjar nu också innebär att fler av SBAB:s bolånetagare börjar få svårt att klara av sina amorteringar.- Vi har sett den tendensen. Det börjar bli något mer bekymmersamt för fler bolånetagare än vad vi sett tidigare, säger Tomas Pousette.Han tror att prisfallen på bostadsrätter och småhus håller i sig ytterligare några kvartal.

Finns det någon ljusning på sikt?- Mycket hänger på med hur mycket Riksbanken sänker reporäntan och om finanskrisen lugnar ned sig.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro