ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prisras på platt-tv

Christian Egefur · 11 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

PLATTA PAKET. Priskriget på platt-tv fortsätter och köparna vill ha större och större skärmar. – Stora skärmar kommer att bli ännu billigare, beroende på att det är där efterfrågan ligger och återförsäljarna beställer in större volymer, säger Elektronikbranschens VD Anders Appelqvist. I första kvartalen 2006 låg medianpriset på en 42 tums platt-tv på 24 000 kronor för lcd och 20 000 kronor för plasma. Motsvarande siffror för första kvartalet i år var 16 500 kronor för lcd och 13 500 kronor för plasma. – Jämfört med hela 2006 har priset sjunkit med 20 procent för lcd och 18 procent för plasma, säger Bengt Ernstsson på Branschkansliets marknadsinformation.

Den här trenden väntas hålla i sig och öka. – Större skärmar var tidigare för dyra för att man tog in för små volymer. I takt med att volymerna ökar blir de också billigare, säger Bengt Ernstsson. Branschens prognoser får medhåll från affärerna som säljer apparaterna. – Absolut. När folk byter tv passar de på att byta upp sig till något större. Sen har ju även prisbilden förändrats kraftigt så nu köper ännu fler stora skärmar, säger Henrik Kurlberg, ljud- och bildansvarig på en Sibabutik i Göteborg.

För att få valuta för pengarna i bildkvalitet krävs det dock att man tittar från en digital källa. Husägare som tittar genom parabol har redan det, men för de flesta i lägenhet krävs en digitalbox. – Det är en jättestor skillnad på att titta på analog sändning jämfört med om du till exempel slänger i en dvd-skiva, säger Anders Appelqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Christian Egefur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro