ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prisvärd och rustik vardagsmat

ERIK EJE ALMQVIST · 7 Maj 2014
Uppdaterad 8 Dec 2016

Erik Eje Almqvist får känslan av en annan tid när han besöker Epicuré. De briljerar inte med något finflir med bjuder på en varm stämning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Vid samma tid som jag flyttade hem­ifrån begåvades min hemstad med ett gäng nya krogar som serverade alltför gräddiga pastarätter med balsamicostänkt ruccola och soltorkade ­tomater för priset av en biobiljett.

På dessa restauranger, bland basilikakrukor och stearinpavor, hade jag mina första stapplande krogupplevelser. Där famlade jag med besticken under nervösa dejter, där firade jag avklarade tentor, och där samlades familjen för sällsynta utemiddagar.

Därför blir jag varmt sirapsmjuk i bröstet när jag kliver in på Epicuré. Här brinner stearinljusen fortfarande i bastklädda Chiantiflaskor och här ringlar man fortfarande balsamico över ruccolan på sina tortelloni.

Att Daniel Anderssons avlagda MFF-tröja hänger på entréväggen förstärker känslan av kulinarisk tidsresa. ”Sidleds-Dannes” proffskarriär inleddes samma år som ”Den nakna kocken”, där Jamie Oliver lärde oss att göra focaccia och egen ravioli, började sändas i tv.Bredvid oss sitter dessutom två manliga mellanchefer som skulle kunna vara hitflugna från tiden innan pondusmagar blev omoderna och VD:ar började ägna sig åt maraton i stället för tennis. Mosaikborden står så tätt sammanpressade att vi ofrivilligt sugs in i deras klagosånger om u-landet England, inkompetent rekrytering och svenska golfgreeners oacceptabla skick. De blir dock muntrare när servitören bär in två rykande berg linguini med blänkande musslor och köttiga skaldjur:– Underbart! Frutti di maren här är alltid bra.

Mitt middagssällskap, som bott ett år i Umbrien, inleder med en antipastitallrik där höjdpunkten är en härligt burdus provoloneost, följt av Epicurés handgjorda tortelloni med svamp och ricotta. De är goda, men den tungt gräddiga pestosåsen, de kylskåpskalla cocktailtomaterna och den balsamicoringlade ruccolan får henne att krasst konstatera: ”Vi är ganska långt från Italien nu.”

Den trevliga saltimboccan, som lagts upp vackert på en rinnig risotto med krispiga vårlöksbitar, är bättre.Dessertmenyn består av italienska klassiker. Tiramisun med tryffelchoklad är härligt fet och kompakt. Att den gräddiga vaniljpannacottan med hallon satt sig lite skevt gör inte så mycket.Epicuré försöker varken förhålla sig till trender eller briljera med något finlir. I gengäld bjuds vi gäster på varm stämning och prisvärd vardagsmat.

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro