ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prisvärd paltkoma hos Knut

Jonas Cramby · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

Foto: Gustav Gräll


Som att sitta framför brasan i en fjällstuga, beskriver Jonas Cramby kvarterskrogen Knut. Värt ett besök – om man älskar palt.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Gustav Gräll
Foto: Gustav Gräll
Foto: Gustav Gräll

Nästan varenda detalj i den lilla kvarterskrogen Knut vid Tegnérlunden är tänkta att föra tankarna till  de mer romantiska delarna av Norrland. På väggarna hänger fjällmotiv och renhornslampor och på toa hittar man gamla Husmoderntidningar och en halvt uräten burk med Bullens pilsnerkorv. Färgen på de udda stolarna flagnar som i en gammal jaktstuga, bordsplankorna är gistna som dörren på ett gammalt skithus och de säljer såväl burkar med vattlingon och hjortronsylt som serverar drinkar med älgört och kråkbär.

Även maten har, naturligtvis, en tydlig norrländsk inriktning. 

Till förrätt erbjuds såväl torkad ren som gravad lax och till dessert serverar krogen Knut våfflor med hjortronglass som smakar precis som att sitta utmattad i kalasbyxor i skidstugan framför en knäppande brasa. Älgfärsbiffen är banarbetarstor och serveras invirad i rökt sidfläsk, med  rostade rotsaker, mest potatis så klart, och krispig heminlagd gurka. 

Det är gott men den typen av gott som får en att rycka på axlarna och äta vidare, snarare än ställa sig upp och kyssa fingertopparna. Tunnbrödspizzan med kantareller, västerbottenost och rödbetor låter kanske en smula bisarrt men funkar förvånansvärt bra – även om storleken på portionen inte känns särskilt norrländsk och priset på 198 kronor inte särskilt prisvärt.

Det kan man dock inte säga om Knuts palt. På måndagar erbjuder nämligen restaurangen sina gäster chansen att få uppleva den typiska norrländska åkomman ”paltkoma” – vilket helt enkelt innebär att man ätit så mycket av den extremt mättande maträtten att samtliga kroppsfunktioner slås ut. 

Palt är, för dem som inte känner till det, riven potatis som blandats med mjöl, fyllts med stekt fläsk, formats till bollar, kokats i saltat vatten och sedan serveras med skirat smör, rårörda lingon och ett stort glas iskall mjölk. En slags norrländsk version av såväl kroppkakor som gnocchi, skulle man kunna säga, fast stora som bandybollar och med ungefär samma konsistens. 

Palten på Knut är dock riktigt jäkla god och med tanke på att man kan äta hur mycket man vill för bara 98 kronor är det inte bara ett fynd, det är som att hitta en blekgrå boll fylld med bacon vid regnbågens slut.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro