ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Privat chatt-app kan sprida sexbilder

Ylva Larsson · 13 Dec 2012
Uppdaterad 13 Dec 2012

Foto: Henry Lundholm


En sexchatt-app som raderar dina privata bilder sekunder efter att du skickat dem har blivit populär bland unga. Men mottagaren kan lätt ta en skärmdump av bilderna och sprida dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Appen Snapchat har snabbt blivit populär bland amerikanska ungdomar för så kallad "sexting". Man tar en avklädd bild på sig själv, väljer hur många sekunder bilden ska visas och skickar den sedan till sin "sexkompis" med föreställningen om att bilden raderas från mottagarens telefon för alltid efter några sekunder. Men appen har en tydlig svaghet som många inte tänker på, skriver flera amerikanska medier. På många telefoner kan man enkelt ta en skärmdump av bilden innan den raderas och på så sätt kan ens privata bilder spridas. Enligt New York Times får den som skickat bilden ett meddelande om att mottagaren har gjort en skärmdump av bilden men det hindrar dem inte från att göra det – eller från att fotografera mobilen med en vanlig kamera. Redan nu finns en hemsida callad "Snapchat sluts" som visar bilder på avklädda tjejer. Skapare av hemsidan efterlyste lättklädda bilder på tjejer via sin Twitter och fick in mängder av svar från unga tjejer som han sen la ut på hemsidan. Det behövs inte mycket fantasi för att förstå hur enkelt det skulle vara att göra en liknande hemsida med skärmdumpade bilder från Snapchat. På svenska App Store ligger Snapchat på plats 43 på topplistan över mest populära appar just nu.

Expertens bästa råd till unga

"Var beredd att ta ansvar för dina nakenbilder för resten av ditt liv." Det säger Mats Andersson, som föreläser om ungdomssajter för skolklasser.

Mats Andersson är grundare och ägare av Netscan, ett företag som kartlägger ungdomssajter på nätet och föreläser i skolor. Han träffar ofta unga tjejer och killar som fått sina privata bilder spridda på Internet eller via telefonen till flera personer. – Det är inte roligt när man pratar med föräldrar till tjejer som fått sina bröstbilder sedda av hela skolan. I vissa fall har det faktiskt lett till att flickorna har tagit sina liv, berättar han. Mats Andersson menar att det blivit allt vanligare att också killar visar upp sig i webbkameror och på lättklädda bilder. – Om en tjej visar upp brösten och två dagar senare tänker "vad dumt" kan hon gå till sina vänner och få tröst. En kille som visat snoppen och ångrar sig har ingen som ger tröst och stöd. Jag träffar killar som mår fruktansvärt dåligt av det här. Hans bästa råd är enkelt:

– Jag brukar säga att man ska vara beredd att ta ansvar för den bilden man skickar för resten av sitt liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro