ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Privatekonomi har blivit hett

Jonas Andersson · 7 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varför har privatekonomi blivit så hett? Metro låter fyra experter peka ut bästa sparformen och värsta skuldfällan just nu. Och varför är privatekonomerna alltid kvinnor?Bankerna hårdlanserar sina privatekonomer. De förekommer titt som tätt i medierna och numera kämpar de även för att privatekonomi ska bli ett skolämne.Swedbank, tidigare Föreningssparbanken, har till och med inrättat ett institut för privatekonomi.– Vi har våra rötter i folkrörelsen och har en uppgift att vara en utbildande organisation, säger Anna Sundblad, press-chef för Swedbank.Hon säger att banken har en lång tradition av att lyfta fram privatekonomin som ett viktigt område.– Det går tillbaka till ”Spara och Slösa”. Jag skulle vilja påstå att vi har varit en föregångare för de andra bankerna, säger hon.Bankernas privatekonomer kämpar numera för att privat-ekonomi ska bli ett eget ämne på gymnasiet. Enligt Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, är det förändringar i samhället som påkallar behovet.– Privatekonomin har blivit mycket mer komplex. Vi har fått ett större ansvar för vår egen ekonomi, till exempel pensionerna, säger hon.Hennes kollega Anna Bäcklund på Nordea pekar även på den tekniska utvecklingen.– Nu för tiden kan man till exempel få snabba sms-lån, säger hon.Anna Bäcklund säger att hon kan förstå om det finns svårigheter med att göra privatekonomi till ett eget ämne.– Men den borde åtminstone vara en del av ett annat ämne, säger hon.

Anna Bäcklund, Nordea.
Anna Bäcklund, Nordea.
Gunilla Nyström, SEB.
Gunilla Nyström, SEB.
Ann-Sofie Magnusson, Ikanobanken.
Ann-Sofie Magnusson, Ikanobanken.
Ylva Yngveson, Swedbank.
Ylva Yngveson, Swedbank.

Metro frågar fyra privatekonomer

1) Vilken är den vanligaste frågan du brukar få besvara?

2) Vilken är den värsta skuldfällan just nu? 

3) Vilken är den bästa sparformen?

4) Varför är privatekonomer (nästan) alltid kvinnor?

Anna Bäcklund, Nordea.

1. Den vanligaste handlar om bostadsräntan, ska man binda eller inte binda?2. Sms-lån, där man utan att tänka sig för kan få ett snabbt lån med dyr ränta.3. Som alltid ska man ha en bra fördelning: ett kortsiktigt räntesparande och ett långsiktigt sparande i aktier för att få en bättre avkastning. En sparform är även att se över sina amorteringar. 4. Därför att vi är bäst på privatekonomi. Vi är så vana att sköta privatekonomin i hemmet. Vi gör det till vardags.

Gunilla Nyström , SEB.

1. Bunden eller rörlig ränta.2. Sms-lån för ungdomar.3. Det beror på sparhorisonten. Om det bara är för några år så är det aktieobligationer. Om det är till pensionen så är det däremot aktiefonder.4. Från början tror jag att det beror på traditionen att kvinnorna hade hand om hus-hållsekonomin. Men jag tror också att vi har lättare att förklara med enkla ord.

Ann-Sofie Magnusson, Ikanobanken.

1. Det är nog ”ska jag ha bunden ränta på lånen?”. Men även ”hur ska jag spara till barnen?” är en vanlig fråga.2. Sms-lån för ungdomar. De är så fruktansvärt dyra.3. Pengar som du räknar med att använda de närmaste 5 åren ska sättas på sparkonto med bra ränta. Långsiktigt tycker jag att det är breda aktiefonder.4. Jag vet faktiskt inte. Kanske är det något historiskt. Själv kallar jag mig familjeekonom men jag har samma roll som privatekonomerna.

Ylva Yngveson, Institutet för privatekonomi, Swedbank.

1. Frågan om boräntorna, ”binda eller inte binda?”. Även frågor om hur politiska beslut påverkar plånboken.2. Jag tror att det kan finnas de som omedvetet har tagit mycket stora bolån. Men som rent ekonomisk affär är sms-lånen värst.3. Om man sparar på kort sikt är det räntemarknaden. På längre sikt kan aktiemarknaden ge bättre avkastning.4. Frågan är om det är så eller om det är vi kvinnor som väljer att kalla oss för ”privatekonomer”. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro