ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Privatekonomin oroar mer än världsekonomin

metro · 23 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014

Världsekonomin är inte längre det största orosmolnet på svenskarnas himmel. I stället vänds blickarna mot den egna ekonomin.

klar

Artikellänk är kopierad

Nordeas så kallade Trygghetsindex toppas i år av oron för den egna pensionen.
Nordeas så kallade Trygghetsindex toppas i år av oron för den egna pensionen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Nordeas årliga undersökning har oron för ekonomin minskat. Bankens så kallade Trygghetsindex, som mäter svenskarnas oro inom olika områden, toppas i år av oron för den egna pensionen.

35 procent är oroliga för ekonomin som pensionär. Näst mest oroar nedskärningar inom socialförsäkringen, 32 procent, följt av oro för att förlora sin ekonomiska buffert.

På fjärde plats ligger oro för stigande energipriser, 30 procent, och först på femte plats hamnar världsekonomin.

– Världsekonomin har toppat två år i rad men nu har oron flyttat till privatekonomin, säger Ingela Gabrielsson, ekonom på Nordea.

Hon tycker det är bra att svenskarna nu mest bekymrar sig över frågor som man faktiskt själv kan göra något åt.

– Jag tycker man ska ta tag i den oron och agera på den. Först kan man fråga sig om man verkligen behöver oroa sig för till exempel pensionen och i så fall vad man kan göra åt det, öka sitt sparande eller dra ned på utgifterna eller både och.

►Årets fattigaste dag är här

Fler plånboksfrågor som man faktiskt kan göra något åt är stigande el- och bensinpriser. Och trots debatten kring skenande bostadspriser och vår höga belåning är det få som oroas av den utvecklingen.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro