ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Privatpersoner drabbas av Skatteverkets slarv

Katarina Arnstad Elmblad · 2 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år hamnar svenskar oförskyllt i kronofogdemyndighetens register. Att få en betalningsanmärkning får förödande konsekvenser för den enskilde, som inte beviljas lån, nekas att handla på kredit och kan få svårt att få jobb. Trots att Skatteverket erkänner att det felaktigt skickat över en skuld gällande en privatperson vägrar kronofogdemyndigheten att gallra bort uppgiften.

HÅRD I SIN BEDÖMNING – En allmän uppfattning är att kronofogdemyndigheten är väldigt hård i sin bedömning om vad de rättar och inte rättar. När vi har gjort fel så ska de kunna rätta till felet så att oskyldiga inte råkar illa ut, säger Chris Eriksson, sakkunnig på Skatteverkets rättsenhet. En av dem som drabbats är Frej Wymark. När han ansökte om ett lån via internet fick han en chock när det visade sig att han hade en betalningsanmärkning.

KAN INTE TA BORT UPPGIFTEN Vid en kontroll med Skatteverket visade det sig att det hade begått ett fel, men när verket i efterhand försökte få kronofogdemyndigheten att ta bort pricken fick man blankt nej. – Allt detta är oerhört tids- och energikrävande, säger Frej Wymark. Betalningsanmärkningen innebär bland annat att han inte beviljas lån. På kronofogdemyndigheten menar man att man följer de regler som finns. – Att Skatteverket säger att de har gjort fel räcker för att vi inte ska börja driva in en skuld. Däremot kan vi inte ta bort uppgiften ur våra register, säger Åke Lundholm, informatör på Skatteverkets kronofogdeavdelning.

MÅNGA DRABBAS Bara i Stockholm drabbas en handfull människor årligen av myndighetens stelbenthet. Inger Carlsson, skattehandläggare på Skatteverket i Stockholm, tycker att Frej Wymark råkat väldigt illa ut. – Det ärendet hade aldrig behövt gå till kronofogden.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro