ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Problem att göra rent matlådan med köttfärssås? Expertens ger sina bästa tips

Linnea Bergman · 13 Aug 2017
Uppdaterad 19 Jul 2019

Foto: Alamy/Marcus Schjött.


Har du också stått i lunchrummet och förtvivlat försökt göra rent en matlåda med köttfärsås och spagetti? Och sedan åkt hem med en missfärgad matlåda? Med några enkla knep kan du få matlådan renare och slippa missfärgningar.

klar

Artikellänk är kopierad

LÄS MER
Studenten Abel, 23, trivs med livet i korridor

Köttfärssås och spagetti är en av de de svårare matlådorna att göra rent i lunchrummet. En hemlighet när det kommer till att få bort klibbet i botten av matlådan är att först skölja av den i ljummet eller kallt vatten efter att man rengjort den med lite papper, tipsar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Grythyttan akademi, en del av Örebro universitet.

– Det finns protein, alltså äggvita, i maten. Går man på med varmt vatten direkt så fastnar proteinet, tipsar hon.

Matlådan med köttfärssås och spagetti kräver även riktigt varmt vatten för att bli ren. Ett problem kan vara att hemmet eller arbetsplatsen inte ens har tillräckligt varmt vatten i kranen. Temperaturen får ofta vara maximalt 60 grader av säkerhetsskäl. Ibland är temperaturen till och med nere på 55 grader.

– Och det är för kallt. Då kan man bli tvungen att koka upp vatten för att få det tillräckligt varmt, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

LÄS MER
Det här är Netflix städguru Marie Kondo – allt om hennes kända KonMari-metod
Marie-louise Danielsson-Tham ger sina tips på hur du får rent en matlåda med spagetti och köttfärssås. Foto: Marcus Schjött.
Marie-louise Danielsson-Tham ger sina tips på hur du får rent en matlåda med spagetti och köttfärssås. Foto: Marcus Schjött.

Köttfärssås- och spagettiresterna kräver även en intensiv skrubbinsats i kombination med det varma vattnet och diskmedel innan matlådan blir ren.

Det kan även finnas hopp för den missfärgade matlådan. Lösningen stavas bikarbonat eller ättika.

– Pensla på det i matlådan och se till att ämnet kommer i kontakt med alla ytor. Låt det stå i ungefär en kvart innan du sköljer ur, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Om inte husmorsknepet för att få ren matlådan efter jobblunchen funkar gör det egentligen ingenting om matlådan är missfärgad, även om det kanske inte ser lika trevligt ut.

– Då får man helt enkelt ha det så. Det är ingenting farligt med att matlådan är missfärgad, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

LÄS MER
Ny rapport om lärares administration: Obegripligt resursslöseri”
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro