ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prodi och Berlusconi kolliderar via folkomröstning

Stockholm TT · 25 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En av effekterna om förslaget skulle genomföras är att premiärministerns ställning skulle stärkas. Prodi vill paradoxalt inte veta av det och hävdar att en seger för jasidan skulle innebära ett angrepp mot nationens sammanhållning och en utgift på tiotals miljarder kronor.

Berlusconi däremot, som förlorade makten vid valet i april efter fem års regerande, menar att Italiens författning behöver en vitaminspruta. Oduglig Den gällande författningen kom till efter andra världskriget och syftade till att utplåna risken för en ny diktator av Benito Mussolinis typ. Men den innehåller just av det skälet så många falluckor och kontrollstationer för de makthavande att kritiker kallar den oduglig och säger att den bär skuld till att Italien har upplevt 50 regeringar på 50 år.

Enligt förslaget skulle landets 20 regioner få fullständig kontroll över hälsovård, skolväsen och polis. Prodis folk befarar att det skulle vidga klyftan mellan det rikare norra Italien och södern.

Det skulle också göra senaten till ett federalt snarare än ett nationellt organ, samtidigt som premiärministern skulle få större möjlighet att avskeda ministrar och upplösa parlamentet. Öppen utgång Parlamentet godkände ändringarna i november under Berlusconi men då bara med 50 procent av ledamöterna i parlamentet mot de två tredjedelar som behövdes för att de skulle gälla automatiskt.

Därför måste folket nu avgöra saken.

Röstandet genomförs på söndagen och måndagen och avslutas redan klockan 15 den andra dagen. Båda sidor hävdar att de är på väg mot seger, men utgången är i verkligheten helt öppen. Så mycket mer som det är oklart hur ledan vid politik slår; italienarna har redan röstat två gånger i år, i parlamentsval i april och lokalval i maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro