ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professor: Bloggar är som en öppen kloak

Martin Eriksson · 13 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bo Rothstein.
Bo Rothstein.

Bloggar är inte den frälsning för det offentliga samtalet de har utmålats som. I stället är det som att öppna locket till en kloakbrunn. Det skriver Bo Rothstein, professor i Statsvetenskap, i ett debattinlägg i Göteborgsposten.– Forskningen visar att det är samma högutbildade elit som för debatten på bloggar  som i traditionell media, säger Rothstein.Bloggarna är dåliga på att ta in andras argument och på att försöka skapa sig förståelse för andras synpunkter, menar han.– Respekten för motståndaren saknas och de bidrar inte till det offentliga samtalet. Bloggarna är fulla av rasistiska påhopp och fungerar mest som en megafon för de egna tankarna.Bo Rothstein har själv blivit utsatt för rasistiska påhopp på bloggar och menar att saker som aldrig skulle tryckas på en insändarsida ges utrymme på bloggar i det fria ordets namn.Som exempel ger han Veronica Svärd, styrelseledamot i Feministisk Initiativ. I sin blogg har hon låtit en läsarkommentar ligga kvar, där Rothsteins judiska börd ges som förklaring till att han är så "bitter och sarkastisk".Hade det varit bättre med en modererad debatt i bloggosfären?– Jag föreslår inte några åtgärder, jag hoppas att det löser sig med självsanering.Är inte FRA-frågan ett bevis på att det förs en positiv offentlig debatt i bloggosfären?– Man vet inte om det inte kommit fram ändå. Det kanske hade blivit stor debatt i tidningarna även om bloggarna inte skrivit om det.

Mattias Svensson: Tack vare bloggen kan jag svara direkt

En av bloggarna som Bo Rothstein använder som exempel på bloggarnas förfall är metrobloggaren Mattia$ Svensson. Metro.se frågade Svensson om det hela.Hur känns det att vara ett av föremålen till denna bloggattack på debattplats?– Det är bra om det ger trafik till bloggen, men det är ju generande för Bo Rothstein eftersom han ljuger om mig.Har han inte någon poäng i att just "attacker" är vanligt förekommande på bloggar?– Det är en mer avslappnad och informell ton på bloggar, det får man tåla. Men sådant ser ju lätt grovt ut i tryck, särskilt om det refereras selektivt och ohederligt.Har du svarat på attacken?– Ja. Under rubriken "Välkommen till kloakbrunnen!" går jag igenom hur min blogg erbjuder en breddning av debatten, mediekritik, bokrecensioner och blocköverskridande politik. Precis vad Bo Rothstein påstår saknas i bloggosfären. Han får läsa på istället för att bara googla sitt eget namn och slarva med källkritiken.– Tack vare bloggen kan jag nu svara och korrigera ett felaktigt personangrepp. Jag tror inte ens jag bryr mig om att skriva någon replik till debattsidan, som ändå bara hade tillåtits bli pytteliten. På så vis har styrkeförhållandena jämnats ut i debatten. Det blir lättare och lättare att sticka hål på uppblåsta ballonger. Det är säkert bra för demokratin, och framför allt är det bra för mig.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro