ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professor: Bygg nya städer i Sverige

Hugo Ewald · 14 Maj 2017
Uppdaterad 14 Maj 2017
 Byggarbete vid Nya Karolinska Solna.

Byggarbete vid Nya Karolinska Solna. Foto: Fredrik Persson/TT


Sverige måste satsa mer på infrastruktur för att lösa bostadsbristen. Att bygga helt nya städer är också ett alternativ. Det anser Göran Cars, professor i Stadsplanering.

klar

Artikellänk är kopierad

Det byggs för fullt i Sverige. Enligt TT påbörjades preliminärt 67 000 bostäder under 2016, en ökning med 30 procent jämfört med 2015. Och Boverket räknar med att 72 000 bostäder påbörjas i år. 2018 räknar man med 74 500 bostäder.

Men trots att det byggs för fullt ökar bostadsbristen, enligt Boverket. 255 av landets 290 kommuner bedömer att det råder underskott på bostäder, rapporterar TT. Bara en av landets kommuner har överskott på bostäder. Huvudskälen är en snabb befolkningsökning sedan 2007 och att byggandet varit magert sedan finanskrisen.

Till Sveriges radios Ekotsäger Göran Cars, professor i Stadsplanering vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, att Sverige behöver satsa mer på infrastruktur för att bostadsbyggandet ska kunna öka.

Cars har skrivit en rapport på uppdrag av Sveriges byggindustrier som handlar om olika metoder för att öka bostadsbyggandet. Slutsatsen är att ökade satsningar på spårbunden trafik är det bästa sättet att öka bostadsbyggandet på.

– Det som sker i dag är att hemskt mycket av det vi bygger nytt sker i form av förtätning till redan befintliga städer. Och det har i bland fördelar, men bara till en viss gräns. Gör man det här för mycket så fördärvar man de här miljöerna. Man förtätar helt enkelt alltför mycket. Och givet det mycket stora behov av bostäder vi har så tror jag att man måste våga prova nya lösningar också och då är ett effektivt sätt att öka bostadsbyggandet att bygga längst infrastrukturen, säger Göran Cars till Ekot.

För att öka takten nya bostäder byggs i ytterligare föreslår alltså Cars en ökad satsning på trådbunden trafik och infrastruktur. Men han menar att det också går att föreställa sig att man bygger helt nya städer.

– Jag tror att man skulle kunna satsa på helt nya stadsbildningar. Vad är det som säger att vi inte ska bygga nya städer? Vi har inte byggt en ny stad i Sverige på hundra år, säger Göran Cars till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro