ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professor: "Det finns ingen bostadsbubbla"

Hugo Ewald · 19 Maj 2017
Uppdaterad 19 Maj 2017

Foto: Anders Wiklund/TT


Det finns ingen bostadsbubbla. Det menar den brittiska ekonomiprofessorn David Miles. I en intervju med SR Ekonomiekot säger han att den höga prisutvecklingen är logisk och bland annat beror på att invånarna tjänar mer pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Bostadspriserna i Sveriges och världens större städer ligger på rekordnivåer. Det är det nog få som betvivlar. I riket som helhet har priset på bostadsrätter ökat med 7,4 procent under de senaste 12 månaderna, enligt Svensk mäklarstatistik.

Men enligt ekonomiprofessorn David Miles, som var ledamot i den brittiska centralbanken mellan 2009 och 2015, rör det det sig inte om en bubbla som sedan kommer att spricka och leda till lägre bostadspriser. Det säger han i en intervju i SR Ekonomiekot.

– I de här väldigt lyckade städerna där de välbetalda jobben finns rör det sig förmodligen inte om en bubbla. Och prisökningarna kommer fortsätta i många år i framtiden, säger han i intervjun.

Enligt Miles beror de höga bostadspriserna på låga räntor, brist på mark i storstäderna och just faktumet att invånarna i städerna tjänar mer pengar och således har råd med bostäder som kostar mer.

Miles medger att detta skapar problem för unga som får det svårare att ta sig in på bostadsmarknaderna. Enligt Miles är det politikerna som främst har möjligheten att hitta lösningar på detta, framför allt genom satsningar på infrastruktur.

– Det kan vara så att ett av de bästa sätten att få ner bostadspriserna är att bygga ut höghastighetstågtrafiken, snarare än att försöka få centralbanker att försöka åtgärda problemet med hjälp av räntan.

Miles föreslår också att husköp till viss del ska kunna finansieras av investerare, snarare än enbart genom pengar från köparen.

– När hus blir dyrare kan det nog bli mer och mer attraktivt med alternativ till vanliga bolån.

Tidigare har Miles aktivt varnat för risken för bubblor och sålde då sitt hus i London. Men nu har han alltså ändrat inställning till frågan om bostadsbubblan är ett faktum eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro