ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professor: Det här ligger bakom protesterna i Egypten

Elisabeth Braw · 2 Jul 2013
Uppdaterad 2 Jul 2013

Professorn och liberala aktivisten Said Sadek förklarar Egyptenprotesterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Stora folksamlingar gick ut på gatorna och krävde den egyptiske presidenten Mursis avgång på ettårsdagen av hans styre. Nu när demonstrationerna är större än dem som fick Hosni Mubarak på fall 2011 - är Mursis tid över? Metro talade med Said Sadek, professor i sociologi i Kairo, som stödjer de nya protesterna.

Varför protesterar folk? Mursi är framröstad i demokratiska val.

– Den första presidenten i en revolution är sällan stabil. Och en revolution kan ta lång tid. Se bara hur lång tid det tog att etablera liberté, egalité, fraternité i Frankrike. Mursi gav löften och det är därför folk stödde honom. Men han har inte hållit vad han lovat. Han gjorde en lista av problem han lovade att åtgärda inom 100 dagar, och nu 365 dagar senare, har han inte åtgärdat dem. Det har varit oändliga misstag, och hans pr-stab är den mest ineffektiva man kan tänka sig. 

Så det som folk inte tycker om är inte Mursi själv, utan Muslimska brödraskapets (det vill säga Freedom and Justice Party, FJP) sätt att styra?

Folk tycker inte att Mursi är en dålig person; det är bara att Muslimska brödraskapet inte är bra på att styra landet. De är vana vid hemlighetsmakeri och att arbeta i smågrupper efter att ha varit förföljda i många år. Men att styra ett land kräver helt andra förmågor. Mursi har tagit emot terrorister som dödat egyptiska politiker och poliser, till och med omfamnat dem, trots att de inte ångrat sig offentligt. Det är som om Obama skulle omfamna Lee Harvey Oswald. När islamister kommer till makten, blir de odemokratiska. Mursi sa: "om jag ser demonstrationer på gatorna där man kräver min avgång, tänker jag avgå." Avgår han nu?

Vad händer härnäst? Det finns ingen ledare med brett stöd i Egypten…

Vi behöver mer tid. Människorna som leder revolutioner är sällan de som leder landet efteråt. Vi behöver nya val och en ny grundlag. När det gäller praktiska åtgärder finns det en deadline klockan 17 på tisdag. Om Mursi inte svarar till dess kommer det att bli utbredd civil olydnad. Dessutom behöver Obama sluta stödja Mursi. 

Läs mer: Varnar för inbördeskrig i Egypten

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro