ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professor: Dra in stöd till klubbar som gallrar bort

Conny Emmelin · 21 Jan 2014
Uppdaterad 21 Jan 2014

Elitsatsningen hos idrottsföreningar kan vara en bidragande faktor till att ungdomar känner sig kränkta av lagkamrater och vuxna inom idrotten. Det tror professorn i idrottsvetenskap på Malmö högskola, Tomas Peterson, som menar att indragna bidrag är det mest effektiva sättet att komma åt en för tidig elitsatsning.

klar

Artikellänk är kopierad

Idrottsklubbar som elitsatsar för tidigt och gallrar bort barn bör bli av med sitt ekonomiska stöd från staten, menar  Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola.
Idrottsklubbar som elitsatsar för tidigt och gallrar bort barn bör bli av med sitt ekonomiska stöd från staten, menar  Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

– Det är å ena sidan tävlandet som gör att barn och ungdomar vill vara med i idrotten men å andra sidan är det tävlandet som gör det problematiskt. Behandlar man inte det på rätt sätt kan det ge sådana yttranden, säger han.

Peterson tillägger att det inte är belagt att barn och ungdomar kränks oftare inom idrotten än i övriga samhället. Men att elitsatsande klubbar gör att barn hamnar utanför menar han är ett allvarligt problem

– De blir påverkade av tidig specialisering, utslagning och andra sådana dumheter, säger han. 

Enligt Peterson ska barn under 12 år inte tävla på ett sätt som ger konsekvenser. Alltså bör de inte ha seriesystem i den åldern, enligt honom. Klubbar som elitsatsar för tidigt och gallrar ut barn bör heller inte få stöd från staten.

– Verksamheter som gör något sådant ska inte ha något stöd. Det duger inte att låta detta fortsätta, säger Tomas Peterson.LÄS MER: Emrik, 9, knäcktes av ledarens mejl

Tre svenska stjärnor som slog igenom sent

Charlotte RohlinHarvade i många år i Linköpings backlinje innan hon till sist landslagsdebuterade som 26-åring.

Mikael NilssonSom 20-åring spelade han fotboll för Ovesholms IF i division 6. Fyra år senare debuterade han i A-landslaget.

Mathias RanégieSpelade för division 5-laget Majorna när han var 20 år gammal. I dag tillhör han Udinese i italienska Serie A.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro