ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professor: Facebook triggar personlighetsstörningar

Jenny Sköld · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012

De kalla, antisociala och manipulerande personlighetsdragen triggas av det sociala forumet, visar en ny studie. Och det är nivån av de här dragen som styr vad du skriver.

klar

Artikellänk är kopierad

Professor: Facebook triggar personlighetsstörningar
Professor: Facebook triggar personlighetsstörningar

Skriver du ofta om hur bra allting är på Facebook? Då kan du tillhöra de med höga nivåer av antisociala personlighetsdrag enligt en ny studie.  

Genom att jämföra personlighetstester för  300 testdeltagare med innehållet i deras 15 senaste statusuppdateringar har forskare kunnat peka ut vilka tre personlighetsdrag som styr vad vi skriver på nätet – narcissism, machiavellism, och psykopatism. I studien kallas kombinationen av dessa drag för den "mörka triaden" – en kall, manipulativ, aggressiv och anti-social personlighetstyp. 

– Människor med en hög nivå av dessa personlighetsdrag skriver om andra saker än de med låg nivå. Vi tycker oss kunna se att de med hög nivå skriver mer positivt laddade ord  än andra, säger psykiatriprofessor Sverker Sikström vid Lund universitet, en av de forskarna som ligger bakom studien. 

Men personlighetsdragen styr inte bara vad vi skriver utan triggas också och blir tydligare när vi använder Facebook.

– Det är inte säkerställt i studien, men vi tror att det är konkurrensen om vem som får flest likes och vem som är lyckligast som driver fram de här dragen.

Studien visade ingen koppling mellan uppdateringarna och övriga personlighetsdrag som emotionell stabilitet, hur extroverta vi är, antal vänner på forumet eller hur ofta vi besöker Facebook. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro