ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professor: Facebooks användare är lättlurade

Elisabeth Braw · 29 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Det är så trist att framstå som en domedagsprofet, säger Markus Jakobsson. Därför tecknar han tillsammans med sin fru serier om internetbedrägerier för att lära folk hur de kan skydda sig mot dem. 

Det är så trist att framstå som en domedagsprofet, säger Markus Jakobsson. Därför tecknar han tillsammans med sin fru serier om internetbedrägerier för att lära folk hur de kan skydda sig mot dem.  Foto: Indiana University


klar

Artikellänk är kopierad

NÄTFISKE. Virus känner de flesta datoranvändare till. Men phishing, eller nätfiske? Svensken Markus Jakobsson är USA:s ledande expert på denna sorts internetbrottslighet. Hans senaste forskning visar att datoranvändare är mycket mer lättlurade än de tror – i ett experiment avslöjade hela 80 procent av Facebookanvändarna sina  lösenord med hjälp av en blufflänk.

Hur vanligt är nätfiske i dag?– 3–5 procent av amerikanerna tros ha fallit offer för sådana bedrägerier, men den verkliga siffran är förmodligen mycket högre. Förr mejlade brottslingar en och bad om ens lösenord. Nu låtsas de i stället vara ens kompis och ber en installera ett roligt spel eller titta på en film, men spelet och filmen stjäl ens lösenord också.

Hur går din nätfiskeforskning till?– Mina doktorander och jag genomförde nyligen experiment för att se hur lätt det var att lura internetanvändare. Vi låtsades att vi var Ebay- och Facebookanvändare och mejlade personer och bad dem gå till en annan sajt och svara på en fråga. Där skulle de uppge sitt lösenord, som vi sedan hade kunnat stjäla. Bland Ebayanvändarna klickade 15 procent på blufflänken, medan 80 procent av Facebookanvändarna gjorde det.

Fanns det några skillnader mellan olika användargrupper?– Det sägs ofta att äldre internetanvändare är mest sårbara, men det stämmer inte alls. Tvärtom är det oftast män mellan 20 och 25 som luras vid phishingattacker, för de tror att de kan allt om datorer. Folk som sysslar med phishingbedrägerier vet att unga män är mycket sårbara genom att de till exempel gärna klickar på länkar till nakenbilder av kända skådespelerskor. Kvinnor går inte heller på bedrägerierna lika ofta som män gör.

Vilka slutsatser kan man dra av era upptäckter?– Många människor antar att sidor med lås-symboler är säkra, men kriminella kan också sätta lås på sina bluffsajter. Många tror också att om ett mejl ser ut att komma från en viss person eller företag måste det ju vara så. Folk inser inte att avsändarnamnet kan ändras till precis vad som helst. Företag borde uppmuntra folk att bättre förstå vad som kan gå snett så att de kan undvika risker.

Vad kan folk göra för att skydda sig?– Klicka inte om du inte är säker på att något är äkta. ”Tänk först” är inte en dålig regel att följa.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro