ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professor: Ge pojkar HPV-vaccinet också

Johanna Ohlson · 18 Maj 2008
Uppdaterad 21 Apr 2017
Joakim Dillner är professor i virologi på Malmö universitetssjukhus. Han vill att även pojkar ska få gratis vaccin mot HPV-viruset. 

Joakim Dillner är professor i virologi på Malmö universitetssjukhus. Han vill att även pojkar ska få gratis vaccin mot HPV-viruset.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Över hundra män får varje år analcancer av viruset

klar

Artikellänk är kopierad

Att flickor ska vaccineras mot HPV-viruset verkar alla vara överens om. Men nu höjs röster om att även pojkar borde få vaccinet.– Över hundra män drabbas varje år av cancer på grund av viruset, säger Joakim Dillner, professor i virologi.

De flesta känner till att papillomviruset HPV kan orsaka livmoderhalscancer. Men få vet om att virusinfektionen även ligger bakom flera fall av cancer som drabbar män. Forskning har visat att HPV ligger bakom både analcancer och munhålecancer.– Hade det rört sig om något annat virus som orsakade så många dödsfall hade det varit braskande rubriker, säger Joakim Dillner, professor i virologi på universitetssjukhuset i Malmö.

RFSL:s ordförande Sören Juvas tycker att det är helt orimligt att bara vaccinera hälften av befolkningen.– Det är verkligen inte okej. Om man på allvar vill ha bort det här viruset måste vaccinet erbjudas alla. Tycker man att män som drabbas av analcancer får skylla sig själva? Man undrar om det är så man resonerat.

Förslaget från Socialstyrelsen i dag är att tjejer i årskurs sex ska vaccineras. Frågan om killar ska få vaccinet är framskjuten på obestämd framtid.– Forskarna är oense, men debatten fortsätter, säger Joakim Dillner.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro