ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professor sågar BMI-uträkning

Frida Sundkvist · 21 Jan 2013
Uppdaterad 22 Jan 2013

Långa personer missgynnas av uträkningen och kan ha opererats i onödan.

klar

Artikellänk är kopierad

Det traditionella sättet att räkna ut sitt BMI-tal, body mass index, döms ut av matematikprofessor Nick Trefethen vid Oxford University. Enligt professorns uträkning har långa personer ett lägre BMI-tal än vad de tidigare trott. 

Om hans uträkning stämmer betyder det att patienter vars BMI med traditionell uträkning är högre än 30, vilket räknas som fetma, kan ha fått kirurgisk hjälp när de i själva verket inte behövde det.

Nick Trefethen tror att hans uträkning påverka miljontals människor eftersom BMI frekvent används inom sjukvården för att bedöma behandling av fetma.

– Sjukvården förlitar sig helt och hållet på BMI när det handlar om fetma. Vi förtjänar en förklaring på varför de använder just den här formeln, säger han till Daily Mail.

Fredrik Bertz är Med Dr. och legitimerad dietist vid Göteborgs universitet. Han ser positivt på att någon granskar matematiken bakom BMI.

– Det är bra att någon uppmärksammar det. Men B är bara ett sätt att mäta och det finns fler hänsyn som behöver tas, speciellt på individnivå, som kroppssammansättning, midjemått, blodtryck och blodfetter.  

Kan man fortsätta använda bmi inom sjukvården?

– Ja, det kan man. Om uträkningen stämmer, och visas vara ett bättre redskap för att bedöma vikt och hälsa, kan man tänka sig att det kommer ett uppdaterat sätt att räkna ut bmi på. Det får framtida forskning som jämför effekten av de olika sätten att räkna visa.

Det är inte första gången som någon dömer ut BMI. Forskare har tidigare kritiserat metoden eftersom den inte skiljer på fett och muskler.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro