ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Professor: Dåliga tåg förstör räls och ledningar

Johan Allgoth · 9 Maj 2011
Uppdaterad 9 Maj 2011
Tusentals tågresenärer drabbades när åtta SJ-tåg blev stillastående i närmare två och en halv timme på sträckan mellan Stockholm och Göteborg i går.

Tusentals tågresenärer drabbades när åtta SJ-tåg blev stillastående i närmare två och en halv timme på sträckan mellan Stockholm och Göteborg i går. Foto: Scanpix


"Det blir ännu värre". Bolagen kontrollerar själva sina tåg.

klar

Artikellänk är kopierad

I går var det dags igen, tusentals resenärer drabbades av tågkaos. Det är väntat, Trafikverket varnade för precis det redan i oktober. Och värre blir det, tror järnvägsprofessorn: – Underhållet av järnvägen är eftersatt sedan länge och Trafikverket gör nu något åt det. Men det räcker inte, för det finns bolag som kör med dåliga tåg som förstör räls och ledningar, säger Uday Kumar, professor i drift och underhåll på Luleå tekniska universitet.Hur ser du på framtiden? – Det blir ännu värre, vi får fler operatörer och ännu sämre tåg som kör sönder infrastrukturen. Dess­utom är det ingen som kontrollerar tågen, säger Uday Kumar. Det är trafikstyrelsen som ansvarar för att se till att tågen i Sverige är i bra skick. – Egentligen kollar bolagen sig själva, sedan besöker vi dem då och då och ser till att egenkontrollen fungerar, säger Henrik Olars, pressansvarig på trafikstyrelsen.Hur många jobbar med det? – En handfull personer. De tågbolag som Metro talat med känner inte alls igen kritiken, de menar att deras tåg är i toppskick.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Allgoth
Johan Allgoth
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro