ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professorn: Därför är det lättare att spy galla på nätet

Tomas Lundin · 10 Sep 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015
Martin Aagård och Gunilla Schmidt är mil ifrån varandra politiskt – men har båda skrivit saker på Twitter som skapat problem. De har båda också raderat sina Twitterkonton. 

Martin Aagård och Gunilla Schmidt är mil ifrån varandra politiskt – men har båda skrivit saker på Twitter som skapat problem. De har båda också raderat sina Twitterkonton.  Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet, All Over Press/Montage


Om du skulle ställa dig på en scen inför tiotusentals personer skulle du antagligen välja dina ord. Varför fungerar det inte så i sociala medier? Trots att de haft tid att tänka har högvis med debattörer och politiker skjutit sig själva i foten med utbrott som de sedan ångrat. När man skriver på nätet finns det en upplevd anonymitet, att man skriver till datorn”, säger psykologiprofessorn Sverker Sikström.

klar

Artikellänk är kopierad

På onsdagen skrev SD-politikern Gunilla Schmidt att hon önskade att någon ställde upp en kulspruta på Öresundsbron för att stoppa flyktingvågen. Schmidts uttalande är ett av många där någon uttryckt åsikter i sociala medier för att sedan ångra sig.

På torsdagen hände det igen. SD:s gruppledare i Borås, Patrick Silverklinga, svarade på en insändare med att lägga upp bilder på döda barn, rapporterar GT. Hans Twitterkonto ändrades sedan till privat och han vägrade svara på frågor.

Fenomenet är inte reserverat SD-politiker. I juni i år kallade journalisten Martin Aagård Richard Herrey ”din gamle rasist” för att sedan ångra sig och plocka ner sitt konto på Twitter.

– Jag formulerade mig sådär pajasartat som man gör på Twitter. Jag tog ganska direkt tillbaka det och sade att det var fel av mig, säger han till Dagens Media den 31 augusti, i samband med att Herrey stämde hans arbetsgivare Aftonbladet för förtal. 

Politiker och opinionsbildare har ofta tusentals följare på Twitter. Varför kan de då säga saker som de aldrig skulle säga i en sal med tusentals åhörare trots att de har all tid i världen att formulera sig? 

– Det är svårare när man ser människor i verkligheten att inte vara socialt önskvärd, men i sociala medier kan man lättare uttrycka sig utan social önskvärdhet, Sverker Sikström, professor i psykiatri vid Lunds universitet.► LÄS MER: Professorn: Facebook triggar personlighetsstörningar

Han har däremot ingen förklaring till att så många uttrycker åsikter i eget namn som de senare tvingas backa ifrån.

– Jag skulle förvänta mig att man följer sitt sociala konformeringsmönster mer om man har tid att tänka efter och om man inte är anonym, men det verkar inte stämma helt. Men när man skriver på nätet finns det en upplevd anonymitet, att man skriver till datorn.

Om Twitter och Facebook innebär en upplevd anonymitet är anonymiteten absolut på nätforum som Flashback och där är uttryckandet av ”obekväma” åsikter är ännu mer tydlig. 

– Där försvinner helt den här sociala önskvärdheten och där ser man ju en helt annan vokabulär och beskrivning av invandring än om man träffar människor i verkligheten.

Sikström undersöker just nu hur främlingsfientliga åsikter uttrycks på Flashback och om personer som vistas på forumet påverkas av miljön och får mer invandringsfientliga åsikter över tid. Om tesen stämmer vill han inte avslöja än.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro